Otvorena izložba "Prvih dvadeset"

U organizaciji Festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, u utorak, 2. juna, otvorena je izložba „Prvih dvadeset“, na kojoj su se našle odabrane fotografije nastale tokom prvih 20 godina Festivala.

SPH_5495.jpg

 

Postavka izložbe otvorene u Galeriji solidarnosti u Kotoru, obuhvata više od 40 fotografija autora Duška Miljanića, Radoja Milića, Krsta Vulovića, Aleksandra Kaluđerovića, Stevana Kordića i Zorana Radonjića, koji su objektivom fotografskog aparata trajno zabilježili i dočarali dio sjećanja i uspomena na postojanje prve dvije decenije rada KotorArta.  

Izložbu i otvorio Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor.

Uvjeren sam da ćemo sredinom jula svi zajedno moći da uživamo u onome što je otvaranje Don Brankovih dana muzike, da ćemo u punom kapacitetu moći da uživamo u KotorArtu.” – istakao je Jokić. On je izrazio veliko zadovoljstvo što ima priliku da otvori izložbu manifestacije koja nosi ime nekoga ko je bio „dobri duh ovoga grada“.

 

SPH_5527.jpg

 

Selektor izložbe, fotograf Duško Miljanić, izjavio je na otvaranju: „Moja saradnja sa KotorArt-om traje od 2013. i ta saradnja je od prvog dana zaista fantastična. Svi znamo svoj zadatak, svi smo na svojim pozicijama, nema suvišnih informacija i pokreta. Ovo je jedna jako divna arhiva i mi smo tada negdje i spoznali značaj fotografije i krenuli smo malo ozbiljniji rad na izgradnji ovakve jedne arhive“.

Direktor festivala, Ratimir Martinović, zahvalio se ekipi fotografa predvođenim Duškom Miljanićem, Galeriji solidarnosti na gostoprimstvu, kao i predsjedniku Opštine Kotor,  Vladimiru Jokiću na razumjevanju potreba kada se radi o kulturi, kao i na kontinuiranoj podršći festivalu. “Nadam se da ćemo, nakon početnog vizuelnog segmenta, imati auditivnu završnicu festivala, u vidu snimanja duplog albuma sa kompozicijama koje su bile porudžbine festivala tokom prethodnih 15 godina”, izjavio je Martinović.

SPH_5542.jpg

 

Izložba će trajati mjesec dana i obuhvata 3 grada u Crnoj Gori.

Nakon Kotora, od 10. juna, izložba će biti postavljena na Cetinju, u Ministarstvu kulture, a 21. juna, na svjetski dan muzike, izložba se seli u Perjanički dom u Podgorici.