Panel Preoblikovanje u okviru konferencije “Nova normalnost”

Vrijeme je za “Re-model”
 
 
U okviru Međunarodnog Festivala KotorArt, u toku je petodnevna konferencija pod nazivom “Nova normalnost: promatranje, promišljanje i preoblikovanje umjetnosti i kulture nakon Kovid-19”, koja se realizuje uz podršku UNESCO Programa participacije. Panel Preoblikovanje zakazan je za nedjelju, 18. jul, sa početkom u 20 časova na Pjaci od kina.
Govornici četvrtog dana konferencije biće Violeta Đerković, sociološkinja, koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad 2022 Evropska prestonica kulture, Antonije Pušić, muzičar, poznatiji pod umjetničkim imenom Rambo Amadeus, diplomirani turizmolog i ekološki lobista, kao i Ivo Županović, turizmolog i univerzitetski profesor i Irena Kregor Šegota, direktorica projekta Rijeka 2020. 
 
Na temu Preoblikovanja Violeta Đerković ističe: Dakle, vrijeme je za “Re-model”. Tumačenja prema kojima je pandemija opomena za prekoračenje granica u odnosu čovjeka prema prirodi ne spadaju više samo u domen “teorije zavjere”. U našem hiperubrzanom, fluidnom svijetu bez jasnih granica, kakvim ga opisuje Bauman, pandemija je došla kao šok – zaustavna tačka koja je čovjeka natjerala da stane. Nadajmo se, i da razmisli. Pitanje glasi – šta donose brojevi?
 

 

Cjelokupna petodnevna konferencija okuplja eminentne goste iz različitih oblasti koji na teme Globalnog osvrta, Promatranja, Promišljanje i Preoblikovanja pokušavaju doći do odgovora kakva je to nova normalnost i koji su putevi i rješenja kojima trebamo stremiti. 
 
Nakon panela, realizuje se filmski dio programa, takođe na Pjaci od kina, sa početkom u 22 časa. Prethodne dvije večeri, emitovani su filmovi Zdravka Velimirovića i Živka Nikolića, inspirisani Kotorom, a ovaj filmski serijal konferencije završava se dokumentarnim filmovima reditelja, Kotoranina Dušana Vulekovića: Južina, Priče o potresu, Odbrojavanje, Jadran, Ribanje pod ukres i Heroj

Odlaže se koncert Juđe Vang i Andreasa Otenzamera 

 

Koncerti svjetski poznate pijanistkinje Juđe Vang i prvog klarinetiste Berlinske filharmonije Andreasa Otenzamera odlažu se zbog nepredviđenih okolnosti umjetnika. Koncerti su bili zakazani za 21. jul u Luštici Bay i 22. jul u Kotoru, u Crkvi sv. Duha. Javnost će biti blagovremeno obavještena o novom terminu.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h). Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.