Pijanista Oleksej Molčanov nastupa na KotorArtu

U petak, 21. jula, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas, koncert će održati ukrajinski pijanista i dugogodišnji saradnik KotorArta, Oleksej Molčanov. Ulaz na koncert je besplatan.

Publika će imati priliku da čuje Fantaziju u c-molu, br. 4, K 475 i Sonatu u c-molu K 457 Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i Nocturno u c-molu, op. 48 br. 1, Nokturno u fis-molu, op. 48 br. 2, i Fantaziju u f -molu op.49 Frederika Šopena.

 

O. Molcanov foto Duško MIljanić.jpg

Dugogodišnji prijatelj festivala KotorArt, Oleksej Molčanov radio je kao klavirski saradnik više puta na seminarima istaknutih umjetnika, a svirao je i sa predavačima i polaznicima ovih majstorskih radionica. U kamernim sastavima, imao je cjelovečernje koncerte a konstantno prati i koncerte studenata Muzičke akademije Cetinje. Ovogodišnji solistički koncert u okviru festivala kruniše umjetničku saradnju Molčanova i festivala KotorArt.  - istakli su iz PR službe festivala.  


Oleksij Molčanov, pijanista, završio je osnovne i magistarske studije klavira na Državnom konzervatorijumu u Kijevu, u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. Tokom školovanja, pobijedio je na takmičenju Lisenko u Lavovu, 1984. godine. Veoma je aktivan kao solista i kamerni izvođač. Nastupao je na turnejama po Libanu, Srbiji, Crnoj Gori, kao i u Rusiji, Njemačkoj, Švajcarskoj, a redovne turneje godinama održava po Ukrajini. U Crnu Goru, gdje je uspješno nastavio svoj profesionalni i umjetnički angažman na svim značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu, preselio se 1999. godine. Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, KotorArt, Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi, Budva Grad Teatar. Bio je aktivan učesnik projekta Crna Gora jedna kulturna adresa. Bio je član klavirskog dua Aperto, sa pijanistkinjom Nevenom Popović, trija Con Spirito, s flautistkinjom Žanom Lekić i violončelistom Igorom Perazićem. Pedagošku karijeru započeo je u Čerkasiju u Ukrajini, nastavio u Srbiji, a danas je redovni profesor i mentor na master studijama na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.