Pijanistički resital Kemala Gekića na KotorArtu

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizuje resital jednog od najistaknutijih pijanista svoje generacije, Kemala Gekića. Koncert će se održati u subotu, 12. avgusta, u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, sa početkom u 21 čas. 

Kuriozitet koncerta pod nazivom Carte blanche je da će program ostati iznenađenje do samog kraja, kada će umjetnik sam predstaviti djela prije njihovog izvođenja. 

Ulaznice, kako samostalne, tako i sa prevozom, su dostupne preko mreže GigsTixa, putem interneta na www.gigstix.me i širom Crne Gore, na izabranim lokacijama Tobacco S Press. Festival organizuje povratni prevoz solarnim brodom Bella Boka iz Kotora a stajalište brodića je preko puta Centra za kulturu “Nikola Đurković” sa polaskom u 20 časova. Brodić odatle odlazi na Plagente, drugo stajalište i u 20 časova i 20 minuta sa doka u Plagentima kreće ka Prčanju.  

Kemal Gekic foto 2 (1).JPG

Kemal Gekić, ekskluzivni umjetnik za kompaniju Stenvej i doživotni član Američkog Listovog društva, jedan je od najistaknutijih pijanista svoje generacije, prepoznatljiv po originalnom pristupu muzičkoj interpretaciji, ekspresivno i tehnički perfektnoj, često provokativnoj i intrigantnoj. Redovno nastupa širom planete a član je i žirija na brojnim međunarodnim klavirskim takmičenjima. Njegov tonski zapis za JVC, s Transcendentalnim etidama Franca Lista, smatra se najboljim u istoriji pijanizma. Radi kao profesor na Međunarodnom univerzitetu Floride u Majamiju (SAD) i kao gostujući profesor na brojnim univerzitetima i akademijama širom svijeta.  

 

KotorArt akademija je trenutno u toku i mnogi mladi pijanisti se usavršavaju upravo na majstorskim radionicama Kemala Gekića. Večeras, u petak, 11. avgusta, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 19 časova, polaznici majstorske radionice će se predstaviti publici. Ulaz je slobodan.
 
Zadovoljstvo je ugostiti ovako renomiranog umjetnika na festival a mladim pijanistima ovakva prilika znači mnogo. U mogućnosti su trenutno pohađati časove kod Gekića, imati svoj završni koncert a onda i slušati pijanistički resital profesora. Nadamo se da će im ovo iskustvo pomoći i dati vjetar u leđa za dalji rad. - istakli su iz PR službe festivala