Počinju XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike

Vrhunski festival muzike, 18. KotorArt Don Brankovi dani muzike održaće se od 13. jula do 13. avgusta kroz 28 glavnih programa i preko 150 pratećih, uz učešće brojnih umjetnika iz regiona i svijeta. Detaljne informacije o programu možete naći na www.kotorart.me 

DSC_9365.jpg

Ova muzička svetkovina, pored koncerata velikih muzičkih imena u oblasti klasične ali i popularne muzike, ove godine ponudiće i koncerte džez muzike kroz Pjacu od džeza, predstaviti KotorArt talente, prirediti nekoliko premijernih izvođenja poručenih kompozicija, kao i brojne izvedbe uličnih umjetnika i performera kako bi oživjeli sve trgove, ulice i pjace Kotora, Luštice bay i Porto Montenegra tokom jula i avgusta. Novina je i organizacija stručnog predavanja ekonomskog stručnjaka, dr Isaka Adižesa na temu „Tajne uspjeha: moderne kompanije i liderstvo“. 

KotorArt Don Brankovi dani muzike počeće tradicionalno umjetničkim programom na Dan državnosti, 13. jula u 22 časa, ispred Katedrale sv. Tripuna. Programom se umjetnički obilježava 40 godina od razornog zemljotresa 1979. godine i, ujedno, stavljanje Kotora na UNESCO-vu listu kulturne i prirodne baštine. Premijerno će biti izvedene dvije kompozicije porudžbine Festivala, festivalskoj publici dobro poznatih crnogorskih kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića. Uz pratnju Festivalskog orkestra KotorArta i pod dirigentskom palicom maestra Julija Marića, kao solisti će nastupiti crnogorske sopranistkinje Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović, kao i rep grupa iz Kotora Who See.

DSC_9427.jpg

Veče muzičkih premijera biće zaokruženo i filmskom – emitovanjem dokumentarnog filma reditelja Dušana Vulekovića, takođe porudžbine Festivala. Film se bavi refleksijama stanovnika Boke i njihovim ličnim iskustvima ovog tragičnog događaja, kao i važnosti prisustva UNESCO-a za obnovu, razvoj i očuvanje Grada i Boke.   


KotorArt Don Brankovi dani muzike proglašeni su za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori za 2018. godinu od strane Nacionalne turističke organizacije i dobitnici „Wild Beauty“ nagrade kao i „EFFE label“, evropskog pečata za kvalitet. Press konferenciji uoči otvaranja Festivala prisustvovali su NJ.E. g. Jožef Neđeši, ambasador Mađarske u Crnoj Gori, zatim Slavica Milić, marketing menadžerka Luštice Bay, Danilo Kalezić, PR Menadžer Porto Montenegra, Nikola Tripković, Coca-Cola regionalni menadžer za Crnu Goru, Jelena Ljoljić, direktorica ŠOSMO „Vida Matjan“ iz Kotora, kao i g. Ratimir Martinović, direktor Festivala.

“KotorArt svoju misiju ne doživaljava kao “spektakl per se”, “zabavu za mase” ili tek kao pokriće za “koktel posle”. Duboko i ozbiljno promišljamo koncepte i programske detalje kroz koje, njegujući tradicionalne vrijednosti zapadne umjetničke muzike, procijenjujući potrebe našeg društva i potrebe struke, još kako osluškujemo, provociramo, inspirišemo i sarađujemo sa mladim, novim snagama koji svojim idejama, novim izrazom i tumačenjima, obilježavaju i oblikuju novo vrijeme koje živimo, a koje se jasno očitava i u umjetničkoj muzici”, istakao je Ratimir Martinović, direktor Festivala.

 

DSC_9384.jpg

 

Press konferenciji prisustvovao je mađarski ambasador u Crnoj Gori, Nj.E. g Jožef Neđeši koji je istakao da „Uz brojne ustanove i festivale koji su doprinijeli realizaciji ove manifestacije, posebno želim da se zahvalim KotorArtu i timu festivala na njihovoj profesionalnoj podršci i pomoći i brojnim programima koji se realizuju u okviru ovog Festivala. Na čelu sa simfonijskim orkestrom iz Budimpešte, Obudai Danubia Zenekar, koji se po svečanosti i umjetničkom značaju izdvaja kao centralni događaj „Nedjelja mađarske kulture“, u okviru KotorArta nastupaju i drugi značajni umjetnici i muzičari, poput mađarske rok zvijezde Ildiko Keresztes i džez pjevačice Myrtill Mišeler.“ „Putem kulturne diplomatije možemo podići mostove, koji ne bi mogli biti izgrađeni na drugi način,“ – zaključio je ambasador.

DSC_9408.jpg

 

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo ove godine saradnju sa KotorArtom podigli na još viši nivo, te nakon Luka umjetnosti prošlog ljeta, ove sezone smo saradnju započeli spektakularnim koncertom Lene Kovačević i RTS Big Bend-a na našoj Sinhro sceni, pred više od 500 gostiju. Saradnju nastavljamo koncertom No Borders Orchestra 28. jula na Porto Montenegro Jaht klub bazenu, gdje je takođe ulaz slobodan, a mi već sa timom KotorArta razmišljamo kako da sljedeće godine nadiđemo program od ovog ljeta i opet ponudimo „a summer less ordinary“ našim klijentima, gostima i ljubiteljima kvalitetne muzike,“ - istakao je Danilo Kalezić, PR Menadžer Porto Montenegra, ovogodišnjeg bitnog partnera Festivala.

DSC_9392.jpg

 

„Festival KotorArt, iz godine u godinu, postaje sve veći, raznolikiji i razigraniji, i muzički i programski, teritorijalno i sadržajno. Spaja muziku, kulturu i hedonizam, velika umjetnička imena i vrhunske i sofisticirane ambijente, stvara nove kulturne scene. Festival koji oživljava prostor, što je nekako bila ključna premisa da Luštica Bay postane njegov partner, ove godine upravo u Lušticu Bay kroz pet programa dovodi brojne goste i to ne samo iz svijeta muzike,” -  istakla je Slavica Milić, marketing menadžerka Luštice Bay.

DSC_9390.jpg

 

„Ovo je peta godina kako sarađujemo sa Festivalom KotorArt, na veliko obostrano zadovoljstvo budući da je Coca-Cola Hellenic društveno odgovorna kompanija i želi podržavati najbolje na našim prostorija, a to je upravo festival KotorArt koji pruža mladim talentima kao i afirmisanim umjetnicima priliku i oplemenjuje svojim programom grad i svakog posjetioca festivala,“ – rekao je Nikola Tripković, Coca – Cola regionalni menadžer za Crnu Goru.

DSC_9412.jpg

„Veliko nam je zadovoljstvo što je škola partner Međunarodnog Festivala KotorArt i što naši đaci imaju priliku nastupati rame uz rame sa istaknutim umjetnicima. Time zajedno pružamo dobar ambijent za đake i podstičemo ih na dalji rad. Ove godine đaci će imati priliku učestvovati na nekoliko koncerata: 15. jula će se predstaviti najbolji đaci škole, dok će Nađa Janković i Boško Tujković, već afirmisaniji mladi talenti dobiti priliku da nastupaju i solo na velikim koncertima 17. jula na Ljetnjoj pozornici uz Festivalski orkestar KotorArta tj. 31. jula na Stadionu malih sportova na Benovu uz pratnju orkestra mladih talenata sačinjenog od najboljih đaka muzičke škole Mokranjac iz Beograda i đaka naše škole,“ – istakla je Jelena Ljoljić, direktorica ŠOSMO „Vida Matjan“ Kotor.


“ Naš odnos prema umjetnosti i kulturi uopšte ne smije se svoditi samo na “pitku zabavu” za turiste ili “elitistička” okupljanja malobrojnih kroz umišljaj važnosti ionako kratkoročnog sjaja. Taj odnos mora biti odraz našeg prepoznavanja specifičnosti, problema i dugoročne brige o nama samima i vrijednostima društva koje gradimo, a naročito brige o generacijama kojima hoćemo ostaviti stabilne temelje za njihove buduće umjetničke izraze i kulturu življenja u najširem značenju te riječi. Festival koji promaši te ciljeve, promašio je suštinu postojanja”, zaključio je Ratimir Martinović, direktor Festivala.
 

 

Međunarodni festival KotorArt ove godine se odvija od 27. juna do 13. avgusta na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: XVIII KotorArt Festival klapa Perast, XXVII KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike i IX KotorArt Pjaca od filozofa. Tokom 48 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt više od 2000 umjetnika izvešće više od 300 programa, od čega 53 glavna.

Foto: ©KotorArt  i  ©Krsto Vulović