Posljednji dan konferencije Nova normalnost

Posljednji dan konferencije Nova normalnost: promišljanje, promatranje, preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovid-19
 
Da li smo nešto naučili?
 
Međunarodni Festival KotorArt organizuje petodnevnu konferenciju pod nazivom “Nova normalnost: promatranje, promišnjanje i preoblikovanje umjetnosti i kulture nakon Kovid-19” uz podršku UNESCO Programa participacije. Posljednji dan konferencije rezervisan je za ponedjeljak, 19. jul , na Pjaci od Kina, sa početkom u 20 časova. 
nova_normalnost-07-21-1 (1).jpg
Govornice na panel diskusiji biće ministarka provjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, kao i Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Violeta Đerković, sociološkinja, koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad 2022 Evropska prestonica kulture i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka, direktorka  FIAT-a.
 
Ovaj finalni dan konferencije pokušaće sumirati sve do sada izrečeno i sagledati šta to čini Novu normalnost.
 
Dr Milena Dragićević Šešić istakla je da je COVID pokazao snažne granice izdržljivosti kulturnog sistema, kao i njegove jake i slabe tačke u sva tri sektora. Jake tačke su svakako: kreativnost – ideje za nova rješenja primjerena trenutku, od programa do samoorganizacije; briga o drugome (brojni projekti posvećeni različitim kategorijama publike); solidarnost – prve akcije solidarne pomoći pokrenute suupravo u umjetničkim krugovima…Svijet budućnosti biće svijet sve jačih izazova i tenzija izazvanih klimatskim promjenama; krizom kapitalizma koji u pandemiji otkriva svoje najmračnije lice omogućivši malobrojnima da multiplikuju svoja bogatstva, dok 80% stanovništva preživljava na granicama ljudske izdržljivosti; krizom povjerenjaprema nacionalnim i lokalnim političkim elitama… U takvom svijetu uloga umjetnosti i kulture može samo da jača; umjetnici postavljaju radikalna kritička pitanja, tragaju za odgovorima koji nidu prihvatljivi oficijalnim politikama, a ni nauci koja od njih zavisi.
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Evropska Unija u Crnoj Gori Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.