Poslušajte podkast sa prošlogodišnje konferencije projekta Nova normalnost

Projekat Nova normalnost: promatranje / promišljanje / preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida-19 iniciran je i realizovan od strane Fondacije Don Branko Sbutega tokom 2021. godine, sa ciljem podsticanja interkulturnog i intersektorskog dijaloga, kao i sagledavanja pozicije, uticaja i značaja kulture i umjetnosti u kriznim vremenima. 

Podržan od strane UNESCO programa participacije, program je bio orjentisan na promišljanje, preispitivanje i preoblikovanje uloge kulture i umjetnosti, uz poseban fokus na značaj kulture kao osnove za održivi razvoj. Ovaj projekat razmatrao je i temu uticaja pandemije korona virusa na sektor kulture i kulturnog turizma kroz analizu mogućih strategija ublažavanja, kao i iznalaženje mogućih mjera za jačanje otpornosti i zaštite sektora kulture u turbulentnim vremenima. 

Centralni događaj projekta bila je petodnevna konferencija realizovana u periodu od 15. do 19. jula 2021. godine, u sklopu XI KotorArt Pjace od filozofa. Ovaj događaj je okupio ambasadore brojnih zemalja, kao i eminentne stručnjake iz sfera umjetnosti, kulture, kulturne politike, kulturnog turizma i sociologije, koji su se zainteresovanoj publici predstavili u okviru pažljivo osmišljenih tematskih panela -  Globalni osvrt, Promatranje, Promišljanje, Preoblikovanje i Nova Normalnost. 

Moderatorke konferencije bile su Milica Nikolić, generalna sekretarka kancelarije UNESCO-a u Crnoj Gori i Anka Radović, novinarka RTCG-a. Svi paneli emitovani su uživo na internet platformama Međunarodnog festivala KotorArt, dok su video snimci svih konferencijskih večeri dostupni na YouTube kanalu Festivala, kao i u formi podkasta na internet stranici KotorArt-a. 

Global Ovreview, c. Krsto Vulović.jpg

 

1. GLOBALNI OSVRT

Konferencija je započela panelom Globalni osvrt u okviru kojeg su svoja izlaganja o uticaju i strategijama ublažavanja posljedica pandemije korona virusa na sektor kulture u zemljama širom svijeta iznijeli ambasadori Bosne i Hercegovine, Evropske Unije u Crnoj Gori, Republike Francuske, Republike Hrvatske, Narodne Republike Kine, Savezne Republike Njemačke, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Republike Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, kao i zamjenica šefa diplomatske misije i konzulica Austrije u Crnoj Gori i šef kancelarije Antena pri UNESCO-u u Sarajevu. 

 

ReView, c.  Aleksandar Kaluđerović.jpg

 

2. PROMATRANJE 

Drugi panel, Promatranje, bio je prilika za sagledavanje uticaja nove društveno-političke i tehnološke dinamike na kulturu, kulturni turizam i kulturno nasljeđe. Na ovu temu govorili su Darija Andovska, kompozitorka, univerzitetska profesorka i umjetnička selektorka festivala Dani Makedonske muzike, Vladimir Maraš, kompozitor i direktor festivala Made in New York Jazz Festival Montenegro, kao i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka i direktorka FIAT-a.

 

ReThink.jpg

 

3. PROMIŠLJANJE

U okviru panela pod nazivom Promišljanje  o razumijevanju, adaptaciji i izgradnji izdržljivosti umjetničkog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima govorili su Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Boris Liješević, pozorišni reditelj i univerzitetski profesor, Nenad Vujadinović, univerzitetski profesor i dekan Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore. 

 

ReModel.jpg

 

4. PREOBLIKOVANJE 

Tokom četvrtog panela pod nazivom Preoblikovanje o izazovima u sektoru kulturnog turizma govorili su Violeta Đerković, sociološkinja i koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, Antonije Pušić, muzičar, diplomirani turizmolog i ekološki lobista, Irena Kregar Šegota, direktorka projekta Rijeka 2020, i Ivo Županović, turizmolog i univerzitetski profesor. 

 

The New Normal, c. Krsto Vulović.jpg

 

5. NOVA NORMALNOST

Finalni panel pod nazivom Nova normalnost  predstavljao je rezime svih prethodnih diskusija, dok su učesnice ovog panela bile ministarka provjete, nauke, kulture i sporta, Vesna Bratić, Milena Dragičević-Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti u Beogradu, Violeta Đerković, sociološkinja i koordinatorka Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad Evropska prijestonica kulture i Ana Vukotić, pozorišna rediteljka i direktorka FIAT-a.