Predstava Urotnici sjutra na KotorArtu

Na 22. KotorArt Don Brankovim danima muzike, u petak, 11. avgusta, u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, sa početkom u 22 časa, publika će imati priliku da prisustvuje scenskom čitanju dramskog teksta Urotnici, autora Igora Štiksa i Vladimira Arsenijevića, nastalog po motivima KROKODILove edicije Zajednička čitaonica. Reditelj predstave je Boris Liješević, tekst čitaju Svetozar Cvetković, Isidora Minić, Dejan Dedić i Marko Grabež, a partneri ovog događaja su Udruženje KROKODIL, My Balkans i Terre Solidare. Ulaz na predstavu je besplatan.  

PhotoUrotnici.jpg
Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mješavina glasova, jezička i umjetnička polifonija koja uvjerljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podjeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mjesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad prije. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uvjerenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živjeti i dalje.
 
KotorArt ove godine je bio domaćin i nekim vanmuzičkim sadržajima koji su ostavili veliki utisak na našu publiku. Sjutra imamo priliku ugostiti u Kotoru sjajnu ekipu umjetnika i pozivamo gledaoce na avanturu čitanja i otkrivanja predstave Urotnici, koja, govoreći  o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost, donosi i dozu optimizma. - istakli su iz PR službe festivala.