Preuzmite note kompozicija nastalih u okviru projekta "Kulturna preplitanja"

U okviru projekta "Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza" podržanog od strane Ambasade SAD u Podgorici, odabrani kompozitori iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, komponovali su po dva gudačka kvarteta, koja su od sada dostupna za preuzimanje i besplatno korišćenje.

U pitanju su kompozicije "Guslar" i "Jelly Roll blues" (arr. za gudački kvartet) crnogorske kompozitorke Slobodanke Bobane Dabović Đurić i djela "(d)evolution" i "Boko moja mila" (arr. za gudački kvartet) američkog kompozitora Dariuša Derakšanija.

Kompozicije "Guslar" i "(d)evolution" originalna su djela nastale tokom projekta, a inspirisana su muzičkom i kulturnom baštinom Crne Gore i Sjedinjenih američkih država. Kompozicije "Jelly Roll blues" i "Boko moja mila" zapravo su umjetničke obrade džez fokstrot pjesme “Original Jelly Roll Blues" kompozitora Ferdinanda Džozefa Lemota i  popularne klapske pjesme  “Boko moja mila“ kompozitora Božidara Ivaniševića.

Svi zainteresovani mogu doći do originalnih partitura i štimova na OVOM linku.

Molimo Vas da ukoliko koristite navedena djela naglasite da su nastala u okviru projekta "Kulturna preplitanja: jačanje crnogorsko-američkih veza" Fondacije Don Branko Sbutega uz podršku Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.

Projekat “Kulturna preplitanja” Fondacije Don Branko Sbutega reailzovan je tokom 2022. godine sa ciljem jačanja veza između Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, kroz kulturno umrežavanje, iniciranje komponovanje novih djela inspirisanih muzičkom i kulturnom baštinom, podsticanje vršnjačke saradnje, razmjene i mobilnosti mladih muzičara, kompozitora i profesora muzike iz Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.