Projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike podržan od strane EU

Projekat KotorArt Don Brankovih dana muzike, pod nazivom #synergy, podržan je sa 410.930 eura na pozivu Kreativne Evrope za podršku projekata saradnje na Zapadnom Balkanu.  
 
KotorArt  je ovim projektom uspio da okupi neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, kao što su: Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja F. Šopen sa Kosova.
_DM47090.jpg
Konkurencija na Pozivu je bila veoma jaka, gdje je od preko 300 prijavljenih projekata širom Evrope, podržano svega 13, pri čemu je #synergy jedini projekat koji se bavi klasičnom muzikom, ali i jedini odabrani projekat na kome je organizacija iz Crne Gore nosilac projekta. Na sve to, ovo je prvi put u okviru programa Kreativna Evropa, da je nosilac podržanog projekta organizacija iz Crne Gore.
 
Ciljevi ovog projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu.
 
Veliko nam je zadovoljstvo što je EU prepoznala značaj naše ideje. Imajući u vidu trenutne nesvakidašnje okolnosti sa kojima se svi susrećemo, a koje nas usmjeravaju na socijalnu distancu, smatramo izuzetno važnim što je EU prepoznala naše stremljenje da učvrstimo saradnju na međunarodnom nivou, istovremeno predstavljajući lokalnu baštinu i umjetnike i tako doprinesemo razvoju scene umetničke muzike u ovom dijelu Evrope – izjavila je menadžerka produkcije Festivala, Sara Mandić, koja vodi ovaj projekat.
 
Tokom 3 godine trajanja, projekat će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovaće se 6 seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore na kojima će nastati 12 novih djela inspirisanih kulturnom baštinom regiona, ali i same Evrope. Kao veliko finale projekta, planirana  je festivalska turneja koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstaviti tokom ljetnjih festivala širom Zapadnog Balkana.