PROJEKTI ZA DOBROBIT DRUŠTVA

Prepuna Ljetnja pozornica u Kotoru dovoljan je razlog da se koncert Sergeja Ćetkovića razumije kao nastup omiljenog pjevača kod domaće publike. Omiljenog, prije svega mlađoj generaciji, ali i najmlađima. Međutim, mladi nisu bili samo u publici – oni su zauzeli i najveći dio scene, jer pored pjevača i njegovog benda, na KotorArtu nastupili su učenici dvije muzičke škole, Vida Matjan iz Kotora i Mokranjac iz Beograda, čineći tako jedinstveni orkestar.

FD6C422C-7475-4221-9609-A16EC77F3F2B.jpeg
U srijedu, 31. avgusta, Don Brankovi dani muzike realizovali su projekat u kojem su učenici dvije škole prethodnih dana vrijedno radili pod vođstvom dirigentkinje i profesorke beogradske škole, Marije Đokić. Pripremili su program sastavljen od klasičnih, orkestarskih kompozicija i aranžmana za pjesme Sergeja Ćetkovića kojeg su pratili. Poznate orkestarske kompozicije, Arija iz Orkestarske svite u D-duru Johana Sebastijana Baha i dva stava iz Jednostavne simfonije Bendžamina Britna naišle su na dobar prijem kod publike. A, da se predstave kao solisti, priliku su dobili Filip Bosiljčić, oboista i učenik beogradske, i Boško Tujković, harmonikaš i učenik kotorske škole.
E8EE6B01-FA37-45B4-9B04-10F47949028E.jpeg
Sergej Ćetković nije samo kroz svoje pjesme ostvario komunikaciju s publikom – on je i verbalnim putem stigao do srca najvjernijih obožavalaca, a to je ujedno bila i najmlađa publika. Svoj nastup je zapoečo pjesmom Moj svijet, a nastavio ga pjesmama Prokleta bila, Ako te nije pronašla ljubav, potom Ljubav, Oči nikad ne stare, zatim pjesmama Sati, dani, godine i Zar je kraj, da bi za sam bis ostavio jedan od najvećih hitova – Pogledi u tami. Ćetković, koji ima formalno muzičko obrazovanje, jer je nakon osnovne i srednje muzičke škole jedno vrijeme studirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju, solističku karijeru započeo je s pjesmom Bila si ruža na Festivalu Sunčane skale, 1998. godine, u Herceg Novom. Pregršt nagrada broje i „klasični“ solisti koncerta, Bosiljčić i Tujković, ali i njihove škole. Kao najstarija muzičko-pedagoška institucija u Srbiji, MŠ Mokranjac osnovana je daleke 1899. godine u Beogradu i dobitnik je brojnih društvenih priznanja i nagrada. ŠOSMO Vida Matjan tokom više od sedam decenija postojanja zadržala je status ustanove koja baštini prave vrijednosti nacionalne i svjetske muzičke kulture, ali i koja osavremenjuje i unapređuje nastavni proces.
68BE1050-B850-474F-9E98-246CE3A2AD4C.jpeg
Iz koncerta na kojem su zajedno nastupili učenici dveju škola s popularnim crnogorskim pjevačem proizilazi i viši cilj ovog dođaja. U stvari, muzički događaj je samo rezultat upoznavanja, zajedničkog muciranja, odmjeravanja snaga i – konačno – sticanja novih prijateljstava među srednjoškolcima. Ovakvi projekti ubuduće ne bi samo obogatili muzički život određene sredine, već – što je još važnije – brusili bi muzički ukus dolazećoj generaciji koja treba da razvije pasioniranost prema klasičnoj muzici. Dugoročno, samo društvo od toga imalo bi brojne benefite.
Boris Marković