Promocija knjige autora Željka Brguljana na KotorArtu

U petak, 28. jula, u Pomorskom muzeju u Kotoru, sa početkom u 20 časova, KotorArt organizuje promociju knjige Život Meduse: likovna svjedočanstva, putovanja i stradanja Lloydova parobroda „Medusa“ / The Life of the Medusa: pictorial evidence of the voyages and sufferings of the Lloyd steamship Medusa, autora Željka Brguljana. Na promociji će govoriti Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, Mirja Lovrić, zamjenica direktora Hrvatskog pomorskog muzeja Split, mr Maja Uskoković, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore kao i sam autor, Željko Brguljan.

1. Naslovnica, dizajner Mario Aničić.jpg

Parobrod Medusa аustrijskog Lojda (Lloyd) u Trstu, uz brod-blizanac Pandoru, prvi je čelični Lojdov parobrod. Njegovom je poniranju u Trstu prisustvovao austrijski car Franz Josef sa suprugom Elisabet – Sisi. Srećno je zaplovio Jadranom, pa potom putovao u sve udaljenije luke. Poput poznatih pustolova i ovaj brod je imao buran „život“. Ploveći svjetskim morima, povezivao je mnoge luke između dalekih zemalja – Brazila i Indije. Prema našem otkriću, jedan je od najviše puta naslikanih brodova. Njegovih jedanaest portreta pronađenih u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji otvorili su nam uzbudljiva poglavlja burnog brodskog „života“. Priče o putovanjima, mirnim plovidbama pod žarkim suncem i plavim nebom, o spasavanjima i stradanjima u olujama, te konačnom potonuću parobroda Medusa obogatili smo mitološkom pričom o nesrećnoj kćeri boga Forka – Gorgoni Meduzi. U knjizi se prepliću i književna i likovna djela inspirirana Meduzinim stradanjem. Uvodni dio posvećen je pomorskoj aktivnosti Bokelja u Trstu, posebno zapovjednicima Lojdovih parobroda koji su bili ne samo brojni nego i izuzetno cijenjeni, a knjiga započinje i završava esejеm o moru. Time je pripovedanje o parobrodu Medusa satkanо od povijesnih činjenica i mitova, od pomorskih pothvata i stradanja, a obogaćena književnim i likovnim prikazima… Ona teče paralelnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku i nizom biranih ilustracija.

Izdavač knjige je Hrvatski pomorski muzej/ autor, Split / Zagreb, 2023. g., dok je dizajn knjige radio Mario Aničić. 

Kao što je već poznato publici KotorArta, osim muzičkih događaja, festival nerijetko organizuje i večeri vanmuzičkog sadržaja, međutim, uvijek u skladu sa tematikom koja je predmet interesovanja festivala. Ovoga puta u pitanju je promocija knjige autora Željka Brguljana gdje ćemo, ploveći zajedno sa parobrodom Meduza, upoznavati i istoriju Bokelja, posebno onih posvećenih pomorskoj aktivnosti. - istakli su iz PR službe festivala.   
 
Željko Brguljan završio je Srednju školu matematičkog smjera u Kotoru, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i pedagošku grupu predmeta na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz brojne stručno-naučne članke, objavio je desetak knjiga: Portreti bokeljskih jedrenjaka, 2006, likovna monografija Melita Bošnjak, u koautorstvu s Tonkom Maroevićem, 2010, Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića, 2011, Na granici mora i neba. Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju, 2015, Život i djelo Ide Verona, Bokeljske teme, 2018, Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela na otoku pred Perastom, 2019. Izlagao je radove na više naučnih skupova. Autor je nekoliko literalnih radova, knjige pripovjedaka Priče sa Prčanja, 2020. i zbirke pjesama Olujni Kompas, 2021. Koautor je niza tematskih izložbi iz kulturne baštine. Bavi se i slikarstom – izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi u Evropi i SAD. O njegovom slikarskom radu objavljena je monografija autora Nikole Albanežea, 2014. Član je HDLU-a (Zagreb), NCS-a (Hudson), Studijske sekcije ULUPUH-a (Zagreb) i Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj (Kotor).
 
 
Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.