Promocija knjige Truba – moj instrument autorke Sare Lakičević

KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju sa izdavačkom djelatnošću, izdavajući knjigu/udžbenik Truba - Moj instrument, autorke Sare Lakičević, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore, čija će promocija biti , u četvrtak, 29. jula, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 20 časova.

Učesnici konferencije, pored autorke, biće Ratimir Martinović, direktor KotorArta i Aleksandar Solunac, prva truba Beogradske filharmonije.

Knjiga Truba – moj instrument predstavlja prvu knjigu u Crnoj Gori ovog tipa. Napisana je za potrebe nastave trube u osnovnoj muzičkoj školi a mogu je koristiti i početnici na svim limenim duvačkim instrumentima. Sadrži precizno objašnjene sve tehničke aspekte sviranja trube, počev od pravilnog stava, istezanja tijela i vježbi disanja, do konkretnih vježbi dugih tonova, fleksibilnosti, intervala, ljestvica i etida. Knjiga je pisana savremenim jezikom, prilagođena djeci i sadrži dodatna poglavlja poput pripreme za javni nastup, liste prijedloga za slušanje muzike i dnevnika vježbanja kojima autorka daje lični pečat, sagledavajući širi kontekst učenja sviranja duvačkog instrumenta, vaspitanja i obrazovanja mladih.

Odluka da se napiše udžbenik o trubi bila je odvažna, racionalna i cjelishodna. Pošto autorka trubu vidi kao kraljevski instrument, ona zna kako se brani i vrijednost njegovog identiteta i umjetničkog uticaja. – istakao je prof. dr Ratko Božović u recenziji knjige.

Sara Lakičević, autorka, završila je tri smjera srednje muzičke škole: za klavir, za trubu i teoretski smjer u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, a potom studije trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića. Master studije trube završila je u Barseloni, na Konzervatorijumu Liceu, u klasi čuvenog soliste i pedagoga Luisa Gonazalesa Martija. Tokom školovanja osvajala je nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima a pohađala je seminare kod priznatih pedagoga i svirača. Nastupala je s akademskim orkestrima Novog Sada, Beograda i Barselone, simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, orkestrom Narodnog pozorištu u Beogradu, orkestrom Banjalučke filharmonije, Beogradskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Novosadskim big bendom, kao i sa svojim Brass Quintetom. Trenutno je doktorantkinja na smjeru komunikologije i medija na Univerzitetu Donja Gorica. Sa KotorArtom sarađuje više godine, a trenutno je PR menadžerka Festivala.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.