Promocija monografije “Bokeljska Mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva” autora Admirala Antuna Sbutege

Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, pored organizovanja brojnih umjetničkih događaja, njeguje i izdavačku djelatnost. Do sada je Festival objavio dvije knjige poezije don Branka Sbutege, dramu Ozana Antuna Sbutega, prošlogodišnje pubikacije Crnogorske muzičke godišnjice i Nova normalnost, a ove godine je težište na drevnoj Bokeljskoj mornarici.

Najstarije postojeće udruženje pomoraca na svijetu je u decembru 2021. godine upisano na Listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U čast ove odluke, KotorArt je objavio monografiju Bokeljska mornarica, nematerijalna kulturna baština čovječanstva autora prof. dr Antuna Sbutege, admirala Mornarice. Radi se o publikaciji koja obuhvata period od 12 vijekova trajanja ovog udruženja, prezentovanom u štampanom izdanju u tiražu od 500 primjeraka, sa bogatim ilustracijama.

Promocija ovog značajnog izdanja biće održana u Samostanskom kompleksu Sv. Nikole na Prčanju 23. jula, sa početkom u 21 časova.  

„Ova knjiga, koja prikazuje istoriju Bokeljske mornarice od njenog osnivnja u ranom srednjem vijeku do danas,  je plod dugogodišnjih istraživanja istorijskih izvora a posebno dokumenata, od kojih  većina do sada nijesu bili poznati, i to je do sada najkompletnija knjiga objavljena na ovu temu - izjavio je autor monografije, dr Antun Sbutega. 

Festival ovom publikacijom doprinosi čuvanju i unaprijeđenju naše vrijedne kulturne baštine i tradicije. Izdavanje knjige su pomogli Ministarstvo kulture i medija, Opština Kotor, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike, Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru i Crnogorska plovidba AD Kotor. 
 
Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.