Renomirani italijanski ansambl Mare Nostrum sjutra na KotorArtu

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u petak, 14. jula, sa početkom u 21 čas, u Bogorodičinoj crkvi u Prčnju, organizuju koncert renomiranog italijanskog ansambla Mare nostrum. Ansambl čine Gabrijele Toskani, violina, Marko Keršbaumer, violina, Ulrik Gaston Larsen, teorba, Tomas Kiđoni, violončelo, Amleto Mateuči, kontrabas, Lućija Adelaide di Nikola, čembalo i orgulje i Đulija Bolkato, sopran. Ansambl nastupa pod dirigentskom palicom osnivača ansambla, Andree de Karla. 

Mare nostrum foto 6 c. Cristina Rezzi.jpg

Na repertoaru koncerta naći će se djela baroknih kompozitora Stradele, Legrenzija, Kavalija, kao i  Vivaldija.

Festival organizuje povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora, sa Rive u 20 časova i 30 minuta. Ulaznice za događaje, kako samostalne, tako i uz prevoz, mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore. Prevoz je moguće obezbjediti samo uz date ulaznice sa prevozom preko Gigstix mreže. Nije moguće kupovati kartu za prevoz na licu mjesta. 
Partneri ovog koncerta su Ambasada Italije u Crnoj Gori, kao i Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

Sretni smo što, uz podršlu partnera i prijatelja festivala, možemo ponuditi publici široku lepezu događaja na ovogodišnjem Festivalu. Sjutra, u prelijepom ambijentu Bogorodičine crkve, imaćemo priliku slušati renomirani italijanski ansambl, specijalizovan za izvođenje barokne muzike a uz, već ustaljene klasične instrumente i glas, čućemo i teorbu, trzački žičani instrument iz porodice laute, tradicionalni barokni instrument. Događaj će upotpuniti i organizovan povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora do Prčnja te dati priliku publici da u potpunosti uživaju u umjetnosti, Kotoru i Boki. - istakli su iz PR službe Festivala.

Mare nostrum osnovao je Andrea de Karlo, 2005. godine, kao ansambl viola. Ubrzo, ansambl se okrenuo raznovrsnijem instrumentarijumu, i danas repertoar prvenstveno bazira na baroknoj muzici rimskih kompozitora, s posebnim akcentom na vokalnu muziku Alesandra Stradele (1639–1682). De Karlovo originalno istraživanje o odnosima ekspresivnosti, senzibiliteta i prirode zvuka pruža novo viđenje estetike vokalne i instrumentalne muzike 17. vijeka. U brojna izdanja ansambla ubrajaju se: Orgelbüchlein, s djelima Johana Sebastijana Baha, Le Concert des Violes, Coup de cour, iz 2010, Nueva España iz 2012. itd. Pod dirigentskim vođstvom Andree de Karla, ansambl je objavio zbirku kompakt-diskova s djelima Alesandra Stradele, u okviru projekta za Izdavačku kuću Arkana. Na kompakt-diskovima snimljeni su svjetska premijera serenade La forza delle stelle, oratorijum S. Giovanni Crisostomo – kao prvo izdanje u svijetu, 2014, svjetska premijera oratorijuma S. Editta, vergine e monaca, regina d’Inghiliterra, 2016, oratorijum S. Pelagia, 2017, opera La Doriclea, 2018, komična opera Il Trespolo tutore, 2020, kao i nedavno otkrivena opera Amare e Fingere, 2022. 

Andrea de Karlo, vodeći stručnjak za kompozicije Alesandra Stradele, uporedo sa studijama kontrabasa diplomirao je fiziku na Univerzitetu La Sapienza u Rimu. Bio je glavni kontrabasista u orkestru Teatra Masimo u Palermu, Regionalnom orkestru Toskane i Regionalnom orkestru Lacija. Njegov susret s violom da gamba bio je slučajan, ali presudan za dalju karijeru. Kao violista, nastupao je s vodećim ansamblima za ranu muziku kao što su Elyma (Gabrijel Garido), ansambl viole Labyrinto (Paolo Pandolfo), Concerto Italiano (Rinaldo Alesandrini), La grande Ecurie et la Chambre du Roi (Žan Klod Malgoar). Dirigovao je Filharmonijskim orkestrom Arturo Toskanini iz Parme. Sarađuje sa Teatrom Karlo Feliče iz Đenove od 2020. godine, kada je otvorio novu sezonu dirigujući Stradelinu operu Il Trespolo tutore. Uslijedilo je dirigovanje Stradelinog oratorijuma S. G. Battista i izvođenje sa ansamblom Mare nostrum i orkestrom pomenutog pozorišta. Dirigovao je kamernim ansamblom Milanske skale 2022. godine, na koncertu posvećenom vokalnoj i instrumentalnoj muzici Alesandra Stradele. Dobitnik je prestižne njemačke nagrade za muzička izdanja – Preis der Deutschen Schallplatten Kritik.

Foto: Cristina Rezzi