ROK IZMEĐU GLOBALNOG I LOKALNOG

S rok pjesmama koje uživaju prepoznatljivost na globalnom nivou i onima lokalnog karaktera, pjevačica Ildiko Keresteš je nastupila na osamnaestim po redu KotorArt Don Brankovim danima muzike. Ona je u četvrtak, 1. avgusta na Luštici Bay, na sceni s pogledom na pučinu, publici predstavila svjetske rok hitove Keta Stivensa, Lejdi Gage, Tine Tarner, grupe AC/DC, ali i pjesme sa njenih albuma. U tom prostoru ispunjenim globalnim i lokalnim rok zvukom, ova pop-rok pjevačica koja u Mađarskoj uživa status zvijezde pronašla je kompromis između onoga što je publici najvjerovatnije poznato i što je najvjerovatnije nepozanto, te se do kraja nastup pretvorio u pravu, živu rok žurku.

09275664-E42B-43E2-9CD4-C0B5F4D63602.jpeg
Ildiko Keresteš na sceni je više od dvije decenije, ne samo kao pjevačica, već i glumica u pozorištu, na filmu i televiziji. Među dvadesetak pjesama koje je sa sjajnim muzičarima izvela na KotorArtu našle su se one s kompakt-diskova Most (2010) i Csak Játszom (2010), potom pjesme A démon, aki bennem van, Hátha lehet még egészen i Mert félig nem tudok iz istog perioda, kao i one novijeg datuma poput pjesme Adj Valamit, s albuma Romeo (2014). Pored toga, publici je predstavila i pjesme s početka karijere – Valahol Egy Lány i Szeress Nagyon, koje su nastale na samom početku devedesetih godina. S tim u vezi, bilo je zanimljivo upoznati se sa zvukom mađarskog roka, nastalog u vrijeme kada je svjetski rok još uvijek bojažljivo krčio put do mađarske muzičke scene, jer samo nekoliko godina ranije (1986) grupa Queen održala je koncert u Budimpešti, kao rijetka muzička grupa sa zapada koja je tokom Hladnog rata nastupila u nekoj od zemalja tzv. Istočnog bloka. Ildiko Keresteš je nastup na Luštici Bay započela pjesmom Make you a beliver Sas Držordan, a među pjesmama stranog repertoara bile su još Shallow i Diggin’ my grave Lejdi Gage, Wild World Keta Stivensa, potom To be with you i Just take my hart grupe Mr. Big, kao i pjesme Tine Tarner – Proud Mary i Simply the best.
Ildiko.jpg
Ovogodišnji programi kroz koje KotorArt ozvučava javne prostore, pretvarajući ih u mjesta žive umjetnosti, dostupne i vidljive svima, aktuelni su svakodnevno na trgovima Starog grada, ali i izvan njega. S tim u vezi, na Luštici Bay organizovani su koncerti švedskog ansambla muzike svijeta Široko, kao i hrvatske pjevačice Tamare Obrovac. Koncert mađarske rok pjevačice Ildiko Keresteš i njenog benda realizovan je u saradnji, kako s Lušticom Bay, tako i s ambasadom Mađarske u Crnoj Gori, a ono što je Ildiko donijela na Lušticu nisu bili samo provjereni svjetski hitovi, već i odlična energija koja je doprinijela toplom prijemu njenih pjesama, uprkos jezičkoj barijeri.
Boris Marković