ŠANSA DA SE MLADI ZA TRENUTAK OSJETE VELIKIM

Riječ više: Koncert KotorArt talenti u Crkvi Svetoga Duha
 
Predstavljanje domaćih mladih umjetnika je posebno izraženo na ovogodišnjim Don Brankovim danima muzike, а već nekoliko godina zaredom predstavljaju se najbolji učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan u Kotoru, s kojom KotorArt intenzivno sarađuje. Koncert pod nazivom KotorArt talenti održan je u srijedu, 1. avgusta, kada su nastupili Tamara Živković (flauta), Boško Tujković (harmonika), Boško Bismiljak (truba), Andrijana Jovanović (klavir), Nela Drašković (oboa), kao i Sara Bašore (violina), gošća iz Santa Barbare, kotorskog grada pobratima. Klavirsku podršku mladim umjetnicima pružile su pijanistkinje Marina Mikić i Tamara Jašović
 
Koncert je otvorila Tamara Živković, učenica trećeg razreda flaute u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan, u klasi prof. Andree Živković, koja je svoj prvi solistički koncert održala s trinaest godina, a do sada je osvojila više nagrada na takmičenjima, među kojima su Zlatne i Srebrne lire. Nakon njenog izvođenja kompozicije Kantabile i presto Đeorđa Eneskua, program je nastavljen muzikom Johana Sebastijana Baha i Vječeslava Semjonova u izvođenju Boška Tujkovića, učenika trećeg razreda harmonike srednje škole, u klasi prof. Gorana Ševaljevića. Tujković je osvajač brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, Zlatnih i Srebrnih lira, specijalnih nagrada, prvih nagrada u državi i inostranstu. Još jedan srednjoškolac, Boško Bismiljak, učenik četvrtog razreda, u klasi prof. Sare Lakičević, osvajač je Zlatnih i Srebrnih lira, kao i prvih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima. On se publici predstavio Koncertom za trubu i orkestar Aleksandra Arutjunjana.
 
Pored njih, nastupile su i dvije bivše učenice Škole, koje su sada na studijama. Andrijana Jovanović je ove godine upisala klavir na Muzičkoj akademiji na Cetinju, dok Nela Drašković studira obou na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Andrijana se predstavila djelima Frederika Šopena, Polonezom u A-duru, op. 40, br. 1 i Etidom u h-molu, op. 25, br. 10, a Nela odlučila se za Konkursni solo, br. 3 Šarla Kolena.
 
Na kraju, nastupila je gošća koja, inače, ima najviše sviračkog iskustva. Sara Bašore је studentkinja master programa na Univerzitetu Kalifornije u Santa Barbari (UCSB) i trenutno koncert-majstor Univerzitetskog Kamernog orkestra i Pops orkestra. Za KotorArt pripremila je, pored trija sa Nelom Drašković i Marinom Mikić, i Rumunske igre Bele Bartoka.
Svečana sala, odnosno Crkva Sv. Duha, izuzetan klavir, nastup na vodećem festivalu u regionu, profesionalna organizacija – bili su uslovi koji su mladim umjetnicima dati kako bi se, za trenutak, osjetili „velikim“, ravnopravnim sa svim svjetski poznatim umjetnicima koji iz godine u godinu obilježavaju KotorArt. Iako podrška publike nije bila maksimalna, što se očekivalo s obzirom na to da su obrazovanjem ili porijeklom svi domaći učesnici vezani za Kotor, mladi umjetnici su se potrudili da u ovim ljetnjim danima i vrijeme raspusta ostanu u sviračkoj kondiciji. Iskustvo stečeno na KotoArtu biće im važna referenca, trajno urezana u njihove nastajuće biografije. 
 
Boris Marković