Saradnje u oblasti kulture između Crne Gore i Mađarske za primjer

Sinoć, na prepunom Trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna, nastupio je fantastični Orkestar Starog Budima Danubia iz Mađarske. Pod vođstvom istaknutog pripadnika mlađe generacije mađarskih dirigenata Mata Hamorija, orkestar je izveo poznata djela mađarskih kompozitora, Franca Lista, Bele Bartoka, Ferenca Erkela i Zoltana Kodalja, kao i djelo crnogorske kompozitorke Nine Perović – Gusle, za koju je autorka dobila prestižnu nagradu.

Publika je ovacijama pozdravila orkestar a na bis izveden je čuveni Mađarski ples br. 5, Johanesa Bramsa. 
Ovo je centralni koncert među više od 20 događaja manifestacije “Nedjelje Mađarske kulture” u Crnoj Gori i organizuju ga Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike u saradnji sa Mađarskom Ambasadom u Crnoj Gori a nosilac čitavog projekta je Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske. 

 

zenehid-98.jpg

Mađarska podrška evropskom putu Crne Gore

 

Ovom svečanom događaju prisustvovali su Nj.E. ambasador Mađarske u Crnoj Gori, g. Jožef Neđeši, generalna sekretarka Ministarstva kulture Crne Gore, gđa. Sandra Đurbuzović, zamjenik generalnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, g. Schoberl Marton, gradonačelnik Kotora, g. Željko Aprcović, gradonačelnik Starog Budima, g. Buš Balaž, kao i mnogi drugi važni zvaničnici i predstavnici iz svijeta kulture.  
Prisutnima su se obratili gđa Sandra Đurbuzović, kao i g. Schoberl Marton koji je u svom govoru istakao da ovaj značajan državni projekat Mađarske predstavlja jedan od načina kojima Mađarska daje podršku Crnoj Gori ka zajednici evropskih naroda. 

zenehid-125.jpg

Orkestar Starog Budima Danubia osnovao je Domonkoš Heja sa svojim muzičkim prijateljima (1993). Zahvaljujući posvećenom i minucioznom radu, te redovnim nastupima, orkestar je postao renomirani učesnik na mađarskoj muzičkoj sceni, a od 2001. godine, pa naredne tri godine, bio je nosilac titule Nacionalnog omladinskog orkestra. Umjetničko rukovodstvo nad ansamblom preuzeo Mate Hamori, 2013. godine. Orkestru je odredio novu strategiju: znatno povećanje broja koncerata, podizanje profesionalnog ugleda ansambla, razvoj orkestarskog omladinskog programa. Sa svježim pogledima na često stereotipne forme klasične muzike, članovi orkestra trude se da publiku zainteresuju na različite načine, ne samo u koncertnim dvoranama, već i u gimnazijama i u osnovnim školama, širom Budimpešte. Mate Hamori, nakon studija kompozicije i klavira, diplomirao je dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Budimpešti, 2006. godine. Kamerni orkestar Teatro di Musica, s kojim je održao više koncerata, osnovao je 2003. godine. U maju 2013. godine debitovao je u Pozorištu Erkel, dirigujući operu Ladislav Hunjadi, Erkela Ferenca, a potom i u Državnoj operi u Budimpešti, dirigujući premijeru opere Nasilje nad Lukrecijom, Bendžamina Britna. Diriguje brojnim nacionalnim simfonijskim orkestrima. Posvećen je izvođenju novih djela mađarskih savremenih autora, kao i organizovanju koncerata i dirigovanju u školama i omladinskim centrima. Dobitnik je Ordena zasluga Mađarske 2017. godine.