Slavni kompozitor Kšištof Penderecki u posjeti Kotoru

Maestro u Kotoru 2016. god. 2.jpg

 

Gost Kotora i KotorArta, prvog dana jula bio je proslavljeni poljski i jedan od najvećih živih kompozitora Kšištof Penderecki sa suprugom Elžbietom.

U prijatnom razgovoru sa članovima organizacije Festivala, dogovaran je ponovni dolazak slavnog muzičara u Crnu Goru tokom ljeta 2019. godine. Maestro i supruga, koja je i direktorka asocijacije L. v. Beethoven u Varšavi, nisu krili oduševljenje ovogodišnjim programom kao ni želju da opet u skorije vrijeme borave u Crnoj Gori.

Ove godine Penderecki puni 85 godina i tim povodom se u Poljskoj organizuje poseban festival na kom će nastupiti neki od najvećih izvođača današnjice, poput slavne njemačke violinistkinje Anne-Sophie Mutter koja često izvodi maestrova dijela upravo njoj posvećena.

 

Maestro u Kotoru 2016. god..jpg

 

Kao dirigent i kompozitor on se predstavio našoj publici na koncertu u Bogorodičinom hramu u avgustu  2016. godine kada je Festivalski orkestar izvodio njegovu Simfonijetu kao i dijela drugih savremenih poljskih kompozitora. Partner ovog koncerta je bila Ambasada Poljske sa kojom KotorArt ima dugogodišnju uspješnu saradnju. 

KotorArt je festival od nacionalnog značaja za kulturu Crne Gore. Ovogodišnje izdanje počelo je festivalom klapa, nastavlja se od 1-12. jula festivalom dječijeg teatra, a od 13.jula do 13. avgusta trajaće muzički program Don Brankovih dana muzike. Simpozijum filozofa održava se od 24-27. jula. Pokrovitelji festivala su Opština Kotor i Ministarstvo kulture a među stalnim sponzorima su Coca Cola i Luštica bay.