Stilistički rolerkoster

Uvijek je dragoceno za festivalski program kada umjetnici svojim repertoarom u njega unesu svježinu koja proizilazi iz činjenice da kompozicije nisu dovoljno poznate široj javnosti a da ih prožimaju estetičke norme vezane za umjetničku muziku. Duo Pađin, odnosno sopran Sara Pađin i pijanista Emo Pađin, upoznali su auditorijum KotorArta s muzikom, prije svega, rumunskih kompozitora – Paskala Bentojua i Đeorđea Grigorijua, kao i rumunske pjevačice Mihaele Mihaj. U Crkvi Sv. Duha na KotorArt Don Brankovim danima muzike, ovo dvoje umjetnika su u utorak 9. avgusta, izveli i djela dvojice francuskih autora – Žozefa Žongana i Anrija Diparka, te dvojice njemačkih – Kurta Vajla i Riharda Štajna.
duo pagin.jpg
Sara i Emo Pađin, nastup su otpočeli u atmosferi zamračene scene Crkve Sv. Duha, na kojoj se nazirao pijanista, i mračnog gledališta kroz koje se pjevačica kretala ka sceni pjevajući staru rumunsku pjesmu Dok te nijesam zavolio/zavoljela (Până când nu te iubeam). Ovim gestom, umjetnici su naznačili samotnost koja prati muzičko-poetsku sadržinu pjesme koju je polovinom 19. vijeka zapisao folklorista i leksikograf Anton Pan. Izvođenjem (samo) glasom uz klavirsku pratnju, bez igre uz koju je pjesma izvorno vezana i bez podcrtavanja igračkog pulsa nekim udaračkim instrumentom, što se danas može slušati u raznim njenim aranžmanima – umjetnici su usmjerili slušalačku pažnju na esenciju muzike i emociju koju pjesma prenosi. Duo Pađin je predstavio i tri pjesme savremenog kompozitora Paskala Bentojua, koje reprezentuju autorov modernistički gest, sa intenzivnim zvukom klavirske dionice i pjevačke dionice koja balansira između dijatonike i crkvenih modusa, sa melodijama inspirisanim folklorom, pasažima i modernističkim pristupom rečitativu. Pored toga, publika je slušala i solo pjesmu Muzika Đeorđea Grigorijua, i popularnu pjesmu Da si vrba na obali Mihaele Mihaj.
 
Sara Pađin nastupa na koncertima i u operama, a nastupom na KotorArtu potvrdila je da je njen repertoarski dijapazon veoma širok i raznolik, koji inače uključuje djela dvadesetog vijeka, žanrovski raspon od operete do mjuzikla i od kabarea do savremene klasične mizike. Umjetnica uživa da organizuje resitale na kojima miješa različite muzičke stilove, dajući im savremen pristup krosover karaktera. Njen brat, Emo Pađin, oficijelni umjetnik Kuće klavira Bezendorfer, dobitnik je više nagrada i priznanja na međunarodnim klavirskim takmičenjima. Nastupao je u njujorškom Karnegi holu, Amsterdamskom Koncertgebauu, Betovenovoj kući u Bonu, Tonhaleu u Cirihu.
 
Pored Rumunske pjesme Žozefa Žongana, Poziva na putovanje Anrija Diparka, te Jukali Kurta Vajla, umjetnici su kao posljednju tačku izveli numeru Senke sa praporcima Riharda Štajna (poznatu u repertoaru vojvođanskih tamburaša pod nazivom Kada padne prvi sneg), koju je još u međuratnom periodu proslavila rumunska pjevačica Marija Latarecu. Premda je time tematski napravljana koncekcija s prvom pjesmom, te zaokružen nastup u cjelini, čini se da bi drugačijim rasporedom kompozicija – grupisanim logikom stilistike ili tematike, mogao da se pronađe dinamičniji put ka vrhuncu koncerta.
Boris Marković