Studenti muzičke akademije sa Cetinja na KotorArtu

Posljednji u nizu koncerata u okviru serijala KotorArt Talenti je koncert najboljih studenata muzičke akademije sa Cetinja. Koncert se organizuje u Crkvi sv. Duha, u srijedu 04. avgusta, sa početkom u 21.30h. 
Na koncetu će nastupiti pijanistkinja Milica Nikčević, harmonikaš Predrag Nikolić, gitarista David Marton, violinistkinja Milena Jaramaz, flautistkinja Žunja Lipanović, pijanistkinja Iva Drekalović, violista Gleb Bednjakov, violinista Viktor Huter, violončelista Sari Šaćari i pijanista Petar Popović. Studenti pripadaju klasama profesora Vladimira Domazetovića, Predraga Jankovića, Danijela Cerovića, Vujadina Krivokapića, Marije Đurđević Ilić, Bojana Martinovića, Mihaila Bereznitskog i Nataše Popović dok će klavirsku pratnju u određenim djelima izvoditi pijanista, profesor Oleksij Molčanov.
 
Ovo je poslednji od četiri u nizu koncerta koja smo organizovali u okviru serijala KotorArt Talenti. Imali smo priliku slušati najbolje đake Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan iz Kotora, zatim solistička predstavljanja dvojice violinista Viktora Hutera i Miljana Stanišića, pijanistkinju Lolu Stanišić a sada i studente Muzičke akademije sa Cetinja. Festivalu je ovaj serijal od izuzetnog značaja jer smatramo da mladim, perspektivnim umjetnicima treba pružiti platformu i podršku za dalji razvoj. – istakli sui z PR službe Festivala.   
Muzička akademija na Cetinju osnovana je 1980. godine u Titogradu, kao jedan od fakulteta Univerziteta Crne Gore Veljko Vlahović. Danas je njeno sjedište na Cetinju. Kao najveća i najvažnija obrazovna muzička institucija u Crnoj Gori, Muzička akademija nastavnim sadržajem, prateći savremene tokove muzičke pedagogije i dostignuća u oblasti muzičke umjetnosti, obrazuje mlade i kvalitetne kadrove, sposobne da umjetničkim radom i muzičkim stvaralaštvom pomažu razvoj svoje zemlje i regiona, u skladu sa savremenim evropskim trendovima. Misija Muzičke akademije jeste da širi i unapređuje znanje, učenje i vještine, uz punu otvorenost za saradnju sa sličnim i drugim institucijama i subjektima iz neposrednog i šireg okruženja. Na Muzičkoj akademiji obrazuju se studenti na osnovnim, specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama, na obrazovnim profilima kao što su opšta muzička pedagogija, dirigovanje i različiti instrumenti u okviru izvođačkih umjetnosti – klavir, gudački instrumenti, duvački instrumenti, gitara, harmonika.
 
Ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.