Svečanim programom pod nazivom “Umjetnost sjećanja” započeli XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike

umjetnost_sjecanja-335.jpg

Sinoć su, pred prepunim trgom ispred Katedrale sv. Tripuna, svečanim koncertom, započeli XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike. Publika je imala prilike slušati čak 3 premijere, dvije muzičke i jednu filmsku. Programom, pod nazivom “Umjetnost sjećanja”, se umjetnički obilježavalo 40 godina od razornog zemljotresa 1979. godine i, ujedno, stavljanje Kotora i dijela Boke na UNESCO-vu listu kulturne i prirodne baštine svijeta. Veče je započelo premijerom kompozicije Ivana Marovića „Kotor 1979“, koju su izveli Festivalski orkestar KotorArta pod dirigentskom palicom maestra Julia Marića uz kotorski hip hop duo Who See. Nakon kompozicije Ivana Marovića, publika je premijerno čula i izvođenje kompozicije Nine Perović „Pogledi“ koju su izveli, pored Festivalskog orkestra KotorArta i  crnogorske sopranistkinje Olivera Tičević, Marijana Šovran i Milica Milanović.

Veče muzičkih premijera zaokruženo je i filmskom – emitovanjem dokumentarnog filma reditelja Dušana Vulekovića, pod nazivom “Priče o potresu”. Film se bavi refleksijama stanovnika Boke i njihovim ličnim iskustvima ovog tragičnog događaja, kao i važnosti prisustva UNESCO-a za obnovu, razvoj i očuvanje Grada i Boke.

umjetnost_sjecanja-169.jpg

„Ovo su naši, umjetnički načini da obilježimo važne datume naše istorije a složićete se da su oba spomenuta događaja obilježila i oblikova život (a i dalje to čine) na prostoru Kotora, Boke, pa i šire. Zemljotresi  su samo jedan vid potresa koji nam se iznova vraćaju na ovom našem parčetu zemaljske kugle. Kada poredite dinamiku i amplitude života kroz te parametre, kako reče jedan moj prijatelj iz daleka -  ovdje nikada nije mirno tj. dosadno. A možda bi valjalo da je nekada upravo tako,“ rekao je direktor Festivala, g. Ratimir Martinović u svom sinoćnjem obraćanju.

Duboko vjerujem, i tome učim svoje studente i dijelim sa svima koje znam, da je jedini pravi, održivi i dugotrajan put, da čuvamo zahvalnost i začuđenost u odnosu na trenutak života i da baš u svemu vidimo šansu za boljitak. Pobjede i porazi ne postoje, baš kao što, kako reče veliki Nikola Tesla,  ni život ni smrt ne postoje. Ne postoji ni vrijeme, već samo bezbroj trenutaka od kojih nam većine promakne.  

Kada prestanete da se divite i zahvaljujete, prestajete da ste posvećeni.

A posvećenost, i u privatnom i u profesionalnom životu, (dakle, onda kada ukupnim djelovanjem predmet svoje pažnje činite “svetim”)  jeste garancija kvaliteta trenutka života,” zaključio je Martnović

umjetnost_sjecanja-128.jpg

Svečano otvaranje XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike uveličali su svojim prisustvom i  predsjednik skupštine Crne Gore, g. Ivan Brajović, ministar kulture g. Aleksandar Bogdanović, generalni sekretar ministarstva turizma g. Damir Davidović, predsjednik opštine Kotor, g. Željko Aprcović, mnogi važni partneri i prijatelji Festivala poput g. Darrena Gibsona, direktora Luštice Bay, predstavnici Porto Montenegra, Societe General Banke, gosti iz pobratimskog grada Santa Barbara iz Kalifornije, g. Isak Adižes, predstavnici umjetničkog svijeta, poštovaoci umjetnosti i mnogi direktori javnih lokalnih ustanova. 

umjetnost_sjecanja-397.jpg
“Ono što izdvaja  muzički segment KotorArta, Don Brankove dane muzike, iz korpusa muzičkih festivala u okruženju, koji su dominantno utemeljeni na umjetničkoj muzici, jeste kreativno-produktivna dimenzija, to jest – naručena djela kompozitora sa naših prostora, čija se premijerna izvođenja događaju upravo pred nama,” istakao je u svom govoru g. Aleksandar Bogdanović, minister culture u Vladi Crne Gore.
“Iskazujući svoje zadovoljstvo kakvo pruža otkrivanje nepoznatog i neponovljivog, sa osjećanjem prijateljske naklonosti, želim još jednom da podsjetim na otvorenost Ministarstva kulture za svaki oblik saradnje u daljem razvoju KotorArta, prije svega na polju međunarodne afirmacije crnogorske kulture. Tim prije što se na ovom festivalu ustalila dobra praksa saradnje, kako domaćih i stranih umjetnika tako i mladih talenata sa svjetski priznatim umjetnicima.
Na kraju bih se zahvalio svim umjetnicima, producentima i organizatorima, i poželio im uspješne festivalske dane, a publici nova uzbuđenja i nova otkrića, na šta nas je KotorArt već navikao.
U to ime, sjetimo se večeras Don Branka Sbutege i još jednom obznanimo početak ove umjetničke svetkovine njegovim riječima “Neka zvone zvona!,”– zaključio je ministar Bogdanović, čime je svečani koncert XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike, pod nazivom “Usmjetnost sjećanja” započet.
 
Fotografije sa otvaranja XVIII KotorArt Don Brankovih dana muzike možete pogledati OVDE.