Svečano zatvaranje XX KotorArta

 

Solistički koncert Miloša Karadaglića
 
Međunarodni Festival KotorArt organizuje solistički koncert proslavljenog gitariste Miloša Karadaglića pod nazivom “Miloševih 10” gdje se ujedno proslavlja 10 godina Miloševe internacionalne karijere. Koncert će se održati u petak, 13. avgusta sa početkom u 21 čas i 30 minuta u Crkvi sv. Duha u Kotoru.
 
Umjetnik će izvesti djela Daulenda, Vila-Lobosa, Baha, Albeniza i Domenikonia. 
Zbog ogromne zainteresovanosti publike za koncert a budući da festival poštuje sve mjere Instituta za javno zdravlje, u Crkvi sv. Duha u Kotoru je jako ograničen broj mjesta i već su sva mjesta popunjena. U saglasnost i uz odobrenje umjetnika, festival organizuje uživo prenos koncerta preko društvenih mreža Facebook i YouTube kanala festivala kao i na Pjaci od Kina u Kotoru.   
 
Ovim koncertom, završava se ovogodišnji, jubilarni XX KotorArt.
 
MILOŠ KARADAGLIĆ, vodeći klasični gitarista svoje generacije, posebnu pažnju u svijetu privukao je debitantskim albumom The Guitar, 2011. godine. Gitaru je počeo da uči sa osam godina, a sa šesnaest je upisao Kraljevsku muzičku akademiju u Londonu. Kao solista, nastupao je sa vodećim svjetskim ansamblima kao što su Los Anđeleska, Minhenska, Češka filharmonija, Londonski filharmonijski orkestar, Čikaški simfonijski orkestar, nacionalni siimfonijski orkestri Klivlenda, Filadelfije, Španije, Vašingtona, Japana. Održao je brojne resitale u poznatim salama i na najznačajnijim festivalima Evrope, Japana, SAD-a, kao i koncerte u netradicionalnim prostorima – u kamernim ambijentima i velikim salama, poput londonskog Rojal Albert Hola, pred tri hiljade posjetilaca. Kao ekskluzivni umjetnik Izdavačke kuće Dojče gramofon snimio je više albuma, а posljednji Blackbird: The Beatles Аblum objavila je kuća Merkjuri Klasiks / Dojče Gramofon, 2016. godine. Takođe, snimio je saundtrek za animirani film When Marnie Was There (Studio Ghibli, 2014). Godine 2018. plasirao je seriju od četiri knjige za učenje klasične gitare u izdanju kuće Schott Music, pod nazivom Svirati gitaru sa Milošem.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.