Tokom dvije festivalske noći, premijerno izvedeno 12 novih kompozicija

KotorArt umrežio festivale, okupio kompozitore, izvođače i menadžere u kulturi

 

Tokom dvije festivalske večeri KotorArta, 16. i 17. jula, publika je prisustvovala premijernom izvođenju 12 novih kompozicija nastalih u okviru evropskog projekta saradnje #synergy. Ovaj značajan, trogodišnji, višeslojni projekat jačanja kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, iniciran je od strane Međunarodnog festivala KotorArt, a podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, čime se festival KotorArt pozicionirao kao inicijator i lider projekta i prvi dobitnik evropskog projekta iz Crne Gore za oblast kulture.

synergy 07 23 213.jpg

U nedjelju, 16. jula, u Crkvi sv. Duha u Kotoru, publika je imala priliku da premijerno čuje djela šest savremenih kompozitora, i to Air Milivoja Pićurića, On the edge of silence Ardiana Halimija, Encounters Nine Perović, Big ship full of joy and crap Matije Krečića, Kuartet pianistik Krešnika Aličkaja kao i Unheard story Timoteja Kosovinca. Druge festivalske noći posvećene #synergy projektu, 17. jula, u Kreativnom Habu Kotor, publika se upoznala sa djelima Conversations Within Mire Milosavljević, Kulshedra Predraga Radisavljevića, Noise Krisa Sopićotija, Korbe Tomislava Olivera, Anosmia Jetmira Zaganjorija, kao i Ljubljana Helene Skljarove.  

Prve večeri #synergy projekta, potparolka delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, gđa Nadežda Dramičanin, pozdravila je sve prisutne i istakla da je EU dugogodišnji partner festivala KotorArt i da su ponosni na naše sve snažnije partnerstvo. U ovo malo cudno doba, kada mnogi opet dovode u pitanje slobodu govora, izražavanja i stvaranja, želim da se zahvalim KotorArt festivalu, svim partnerima na projektu i svim umjetnicima iz regiona koji nam pokazuju da saradnja i zajedništvo ruše granice i predrasude. Hvala svima što promovišete prave vrijednosti na kojima se temelji i sama Evropska unija. - zaključila je gđa Nadežda Dramičanin. 

Projekat #synergy okupio je i mlade umjetnike sa prostora bivše Jugoslavije, koji čine bitnu komponentu uspješnosti u njegovoj realizaciji. U premijernom izvođenju kompozicija u Kotoru, a i tokom cijele koncertne turneje, učestvuju: Alenka Bogataj, flauta, Andi Duraku, klavir, Andrijana Durmišević, violina, Arian Žerka, violončelo, Dušan Obrenović, violina, Egli Prifti, klavir, Entelja Ćarkađija, viola, Kristina Basili, violončelo, Leufat Bučuku, violina, Magdalena Burhan, viola, Marija Božić, viola, Marija Ticl, glas, Milena Petković, violina, Miljana Nikolić, klavir, Martina Jembrišak, harmonika, Tereza Horakova, violina, Teodora Uskoković, violončelo, Tim Jančar, klavir, Timotej Kosovinc, gitara. 

Kao što je naglašeno, projekat #synergy je izuzetno kompleksan, te je pored kompozitora, mladih umjetnika, umrežio i najznačajnije festivale u regionu, među kojima su Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženje F. Šopen sa Kosova*. 

Koncertna turneja, koja je započeta u Kotoru, premijerno na festivalu KotorArt, nastavlja se 19. i 20. jula u Dubrovniku (Hrvatska), gdje će umjetnici nastupati na Dubrovačkim ljetnjim igrama, zatim 21. jula u Trebinju (Bosna i Hercegovina), 23. i 24. jula u Tirani (Albanija), u okviru internacionalnog festivala Vox Baroque,  26. i 27. jula u Prištini (Kosovo), u okviru Chopin Piano festa, 29. i 30. jula u Beogradu, gdje će umjetnike dočekati i ugostiti Centar beogradskih festivala, kao i 1. i 2. avgusta u Ljubljani, na Ljubljana festivalu. 


Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

Foto: Duško Miljanić