Svečano i savremeno otvoreni KotorArt Don Brankovi dani muzike

DJI_0010edit.jpg

Na prepunom Trgu Sv. Tripuna, sinoć su tradicionalno, uz zvuke zvona katedrale sv. Tripuna, na dan državnosti Crne Gore, svečano otvoreni KotorArt Don Brankovi dani muzike. Publici su se obratili direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike g. Ratimir Martinović, predsjednik Opštine Kotor, g. Vladimir Jokić, kao i Ministar kulture u Vladi Crne Gore g. Aleksandar Bogdanović koji je prograsio festival otvorenim.  

Premijerno je biti izvedena kompozicija Pasija po Steli koju je, kao porudžbinu Festivala, napisao Antonije Pušić, u javnosti poznat kao Rambo Amadeus. Dionicu soprana u Rambovoj kompoziciji tumačila je naša umjetnica Natalija Radić, dok je Festivalskim orkestrom KotorArta dirigovao Premil Petrović.

Pored toga, publika se podsetila i jednе ranijе porudžbinе, djelа Iskra besamrtna  koju je za KotorArt napisao naš kompozitor Ivan Marović. Muzički događaj upotpunilo je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Vraćanje moru“ reditelja Dušana Vulekovića.

“Don Brankovi dani muzike predstavljaju manifestaciju koja je postavila izuzetno visoke standarde na muzičkoj sceni regiona, nudeći publici vrhunske programe različitih muzičkih žanrova i izraza, užitak u virtuoznosti izvođača, perfekcionizmu orkestara i dirigenata, kao i prisustvo velikih kompozitora današnjice.

I ove godine, Festival nastavlja  trend izvođenja dijela koja brišu žanrovske granice muzike i stvaraju svojevrsne estetske incidente, što u kontekstu ostvarenih efekata ovog festivala predstavlja onaj pomak koji našoj kulturi donosi uvijek potrebnu dozu intrigantnosti i polemičnosti. Jasno je da samo takva kultura i umjetnost mogu pratiti sve one promjene koje nam savremena dinamika života svakodnevno donosi.”- istakao je Ministar culture u Vladi Crne Gore, g. Aleksandar Bogdanović.

Predsjednik Opštine Kotor, g. Vladimir Jokić, zahvalio se festivalu i KotorArtu što je tu. “Večeras ću zahvaliti što traju i postoje, uprkos nama i njima, uprkos meni i vama, uprkos tome što ničega novog nema i što je sve taština, da zahvalim na glasnoj tišini trajanja uz duboku spoznaju da postoji vrijeme kada se ćuti i vrijeme kada se govori, vrijeme kada se teče i vrijeme kada se gubi. Zbog podsjećanja da smo svi zajedno tek djelić u mozaiku namjere Grada i trajanja, u ime svih nas, hvala.”

“Obnavljanje odnosa prema prirodi i pronalaženje novog dijaloga sa njom u kom dostignuća civilizacije neće ići na njenu štetu već korist. Razvoj, koliko god neophodan i važan bio, mora ići ruku pod ruku sa obnavljanjem svijesti o onome što imamo, što smo naučili, naslijedili,  što je neuporedivo vrijednije od kratkoročnog profita kojim smo često zaslijepljeni. 

U tom kontekstu smatram važnom i večerašnju premijeru Pasije po Steli i to baš u kombinaciji sa kompozicijom posvećenom velikom Njegošu. U pitanju su naši domaći stvaraoci, inspirisani, podstaknuti našom snagom i našim slabostima, kojima izgovaraju univerzalne poruke.  Ivan Marović u Iskri besamrtnoj  muzički veliča misao cetinjskog pustinjaka čija dopuna i nadogradnja samo u umjetnosti i može biti. Antonije Pušić satirično, onako kako samo mi ovdje umijemo, zajedljivo a suštinski vrlo brižno, oštro a zapravo duboko nježno, šalje važne poruke o povratku sebi i prirodi. – rekao je direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, g. Ratimir Martinović.