VIDEO: Završen Montage Week u Kotoru

Konferencija u Kotoru najavila veliku ljetnju turneju

U Kotoru je završen Montage week, jedan od najznačajnijih aktivnosti u okviru projekta #synergy. Montage week se realizovao od 28. aprila u Kreativnom habu, a domaćini, KotorArt Don Brankovi dani muzike, ugostili su sve učesnike projekta - 12 kompozitora, više od 20 muzičara, sve partnere i naučne istraživače u polju kulture. Tokom intenzivne nedjelje u kotorskom Kreativnom habu, muzičari i kompozitori su zajednički radili na pripremi novih dijela, a istovremeno su menadžeri u kulturi predstavili rezultate svog istraživanja na temu položaja umjetničke muzike u regionu. 

synergy-05-23-110.jpg

Na završnoj konferenciji, tokom prve dvije panel diskusije kompozitori Milivoje Pićurić, Matija Krečić, Helena Skljarov, Predrag Radisavljević, Jetmir Zaganjori, Kreshnik Alickaj, Timotej Kosovinc, Mira Radisavljević, Nina Perović, Tomislav Oliver i Kris Sopiqoti i podijelili su svoja iskustva o nastanku djela kao i o procesu i načinu na koji su pristupili radu na odrijeđene teme. Završni panel u fokusu je imao edukacioni sastav klasične muzike i festivala, a tom prilikom razgovoralo se i o publikaciji (Classical Music Production Guidebook) koja predstavlja rezultat šest radionica održanih tokom prethodne tri godine u šest različitih zemalja, uključujući i Crnu Goru. Ovaj vodič, o kojem su govorile Katja Bogovič i Marija Nikčević, predstavnice tima #synergy istraživača, predstavljaće prvi dokument ovakve vrste u regionu, koji sumira pristupe produciranja klasične muzike na Zapadnom Balkanu. 

synergy-05-23-216.jpg

Učestvujući na različitim radionicama tokom realizacije ovog projekta, te uz dodatna istraživanja potrebna za kreiranje ovakve publikacije, drago mi je bilo saznati kako se svi festivali koji učesvtuju u ovom projektu trude da na svoj način edukuju mlade muzičare, organizovanjem različitih masterclassa ili specijalizovanih seminara, i da spremni da im pruže priliku da nastupe u sklopu njihovih festivalskih programa. Takođe, ono što bih željela naglasiti jeste saznanje koliko kvalitetnog programa neki od festivala uspijevaju isproducirati tj. što sve se uspjeva napraviti sa jako malo financijskih sredstava. - izjavila je tokom svog izlaganja Katja Bogovič, saradnica Festivala Ljubljana

synergy-05-23-64.jpg

Evropski projekat saradnje – #synergy: Jačanje kapaciteta industrije klasične muzike na Zapadnom Balkanu, iniciran od strane Međunarodnog festivala KotorArt, a podržan od strane Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa, ovog ljeta ulazi u veliku završnicu. Tokom dvije festivalske večeri premijerno će biti izvedeno 12 novih kompozicija nastalih u okviru projekta. Jedna od ideja projekta je okupljanje nekih od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, među kojima su Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), Dubrovačke ljetne igre, Ljubljana festival, organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženje F. Šopen sa Kosova*, te će se, nakon premijernog izvođenja u Kotoru, koncertna turneja nastaviti na svim partnerskim festivalima u regionu. Projekat #synergy predstavlja višeslojan projekat u kojem učestvuju festivali, producenti, kompozitori, muzičari, menadžeri u kulturi. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika u čijem su fokusu festival i umjetnička muzika, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom svih navedenih gradova i zemalja, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu i unutar Evropske unije.