Vlatko Stefanovski na ovogodišnjim KotorArt DBDM

Vlatko_cc_Filip-Busic_010.jpg

Regionalno popularni muzičar i slavni makedonski gitarista Vlatko Stefanovski nastupiće na ovogodišnjim Don Brankovim danima muzike, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt. 

Stefanovski će se publici predstaviti na koncertu pod nazivom Rock Symphony, koji će održati sa Kamernim orkestrom Bitola. Ovaj makedonski ansambl broji preko 20 muzičara i izvešće najveće svjetske pop i rok hitove, 23. jula u Kotoru. ”Nastup Stefanovskog je svakako jedan od najznačajnijih programa koje smo pripremili za predstojeći Festival. Vjerujemo da će koncert Rock Symphony zaista biti pravo uživanje za publiku i sve posjetioce Kotora”, saopštila je Sara Lakičević, PR festivala KotorArt. Gitarista Vlatko Stefanovski prepoznatljiv je po posebnom stilu fuzione muzike – mješavini makedonskih tradicionalnih nepravilnih ritmova i savremenog roka. Osnivač je grupe Leb i sol, jednog od najznačajnih sastava muzičke scene bivše Jugoslavije, sa kojim je objavio 14 albuma i nastupao širom svijeta. 

Tokom solističke karijere sarađivao je sa vrhunskim umjetnicima kao što su: Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Gibonni, Jan Akkerman, Theodosii Spassov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Zulfikarpašić, Manu Katche, Toni Levin, i brojnim orkestrima i ansamblima. Autor je muzike za više filmova, baleta i pozorišnih predstava. Kamerni orkestar Bitola, osnovan prije nekoliko decenija, sastavljen je od profesionalnih muzičara. Repertoar ovog makedonskog gudačkog orkestra obuhvata širok dijapazon muzičkih žanrova, od klasične pa sve do popularne muzike. Dosadašnje rad obilježili su koncerti u zemljama regiona, učestvovanje na brojnim festivalima klasične muzike, kao i saradnja sa mnogim solistima i dirigentima iz zemlje i inostranstva.