Darina regula: debatno-umjetnički program prve noći Pjace of filozofa

Ovogodišnja Pjaca od filozofa, u okviru Međunarodnog festivala KotorArt, nosi naziv Vox feminae i predstavlja vrlo značajan program koji se od 24. do 26. jula organizuje na različitim lokacijama Kotora i Boke. Tokom prve večeri Pjace od filozofa održaće se debatno-umjetnički program pod nazivom Darina regula u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, sa početkom u 21 čas. 

Lejla - foto Ema Bednarz.jpg

Programsko veče obuhvata nastup vokalnog ansambla Collegium+, na čelu sa autorkom projekta i dirigentkinjom Draganom Jovanović. Zadatak projekta Collegium+ jeste razvoj platforme za čvršće umrežavanje, neposredniju komunikaciju i razmjenu znanja i vještina mlađih i starijih generacija pjevačica koje žive i rade širom regiona, noseći u sebi impuls zdrave saradnje i promovisanja pravih vrijednosti. Ova ideja se u okviru ovogodišnjeg KotorArta ovaploćuje kroz program Darina regula koji referiše na jedinstveno načelo odnosa prema profesiji i životu koje je profesorka Matić Marović usađivala u svoje studentkinje. Neke od njih nastupiće u svojoj ulozi iz rane mladosti, ovoga puta pjevajući u čast svoje profesorke. Uz nastup ansambla Collegium+ i zvaničnu dodjelu druge Nagrade Darinka Matić Marović, istaknutoj dirigentkinji, pozorišnoj rediteljki i kompozitorki Karmini Šilec, program Darina regula predstaviće i neke od najznačajnijih umjetnica regiona, vizuelnu umjetnicu Andrijanu Vešović, poznatiju kao Zombijanu Bones, nagrađivanu književnicu Lejlu Kalamujić, kao i samu dobitnicu nagrade, Karminu Šilec. 

Karmina03 copy (1).jpg

Festival organizuje povratni prevoz solarnim brodom Bella Boka iz Kotora. Stajalište brodića je preko puta Centra za kulturu “Nikola Đurković” sa polaskom u 20 časova i 30 minuta. Ulaz na događaj je besplatan, a ukoliko publika dolazi brodom, potrebno je kupiti ulaznicu za simboličnu cijenu od 5 eura preko Gigstix mreže, njihovog sajta www.gigstix.me, ili širom Crne Gore na odabranim Tobacco S Press kioscima.

Odlučnost i nježnost, ozbiljnost i neposrednost u komunikaciji, takmičarski duh i vjera, naporan rad i vizionarstvo, srećno su se sreli u temperamentu Darinke Matić Marović čija jedinstvena ličnost i djelo predstavljaju glavnu inspiraciju za pokretanje programa Vox feminae. Inspirisani njihovim radom i stvaralaštvom, sa ponosom ističemo da smo domaćini ovako izuzetnim umjetnicama i vokalnom sastavu Collegium+. - istakli su iz PR službe festivala.

Collegium+

Na inicijativu bivših članica Akademskog hora Collegium musicum, u kom, od 1971. godine do danas, pjevaju studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, formirano je Udruženje COLLEGIUM+, kao prirodni produžetak angažovanja pjevačica koje žele da i u drugim svojim životnim fazama zadrže i održe svijetlost stečenu kroz rad u horu. Za pune 52 godine postojanja, preko 500 djevojaka učestvovalo je u radu ansambla. Bez svoje biološke djece, profesorka Darinka Matić Marović njegovala je svoju i našu umjetničku porodicu, neraskidivo sestrinstvo, takozvane „kolegijumke“. Danas su to renomirane umjetnice, profesorke, ličnosti s integritetom i autoritetom u kreiranju kulturnih politika. Zadatak projekta COLLEGIUM+ jeste razvoj platforme za čvršće umrežavanje, neposredniju komunikaciju i razmjenu znanja i vještina mlađih i starijih generacija pjevačica koje žive i rade širom regiona, noseći u sebi impuls zdrave saradnje i promovisanja pravih vrijednosti.Ova ideja se u okviru ovogodišnjeg KotorArta ovaploćuje kroz program Darina regula koji referiše na jedinstveno načelo odnosa prema profesiji i životu koje je profesorka Matić Marović usađivala u svoje studentkinje. Neke od njih nastupiće u svojoj ulozi iz rane mladosti, ovoga puta pjevajući u čast svoje profesorke. 

Andrijana Vešović portret.JPG

Andrijana Vešović, poznata kao Zombijana Bones, vizuelna je umjetnica iz Crne Gore. Karijeru je započela prije više od decenije, crtajući tvitove. Od tada se oprobala kao grafički i veb dizajner, više puta je mijenjala prebivalište, radila na mnogim projektima koji su joj se sviđali, ali i na projektima koji joj se nijesu dopadali. Danas, crta samo ono što joj se dopada, dakle, sve osim tvitova. Često priča o društveno-odgovornim temama, najčešće o ženskim pravima i mentalnom zdravlju. Trenutno živi i stvara u Podgorici. Tokom karijere ostvarila je važne saradnje, a za nju je jedna od najvažnijih sa Sigurnom ženskom kućom iz Podgorice, SOS Nikšić, AFŽ Novi Sad. Do sada je održala više od dvadeset samostalnih izložbi. Plan za budućnost joj je da ostane srećna.

Lejla Kalamujić je književnica iz Sarajeva. Završila je studije filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavila je dvije zbirke kratkih priča: Anatomija osmijeha, 2008. i Zovite me Esteban, 2015. Za potonju je osvojila Nagradu Istarske županije Edo Budiša za najbolju regionalnu zbirku kratkih priča u 2015. godini. Takođe, objavila je i zbirku drama pod nazivom Šake pune oblaka, 2020. godine. Autorka je dramskih tekstova Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu i Ugasimo svjetlo. Kratke priče i drame su joj prevedene na više stranih jezika. Učesnica je u projektu istraživanja historije queer života u BiH.

Karmina Šilec uspješno realizuje projekte s različitim kompanijama, pozorišnim i operskim kućama, festivalima i ansamblima širom svijeta. Čuvena po svomoriginalnom i istraživački nastrojenom pristupu, donosi svježinu muzičkom teatru u svijetu. Njeni projekti ovjenčani su brojnim međunarodnim nagradama, uključujući nagrade Music Tehatre Now, za djela Trenos i Immemorial, i Međunarodnu nagradu Robert Edler. Njeni projekti izvode se na visoko cijenjenim scenama i festivilma, među kojima su Pariski jesenji festival, Ruhrtriennale, Prototype Festival u Njujorku, Moskovski vaskršnji vestival, Musikfestspiele u Drezdenu, Melburnški festival, Audirotrim u Rimu, Kulturni centar Hong Konga itd. Kreativno pristupa savremenim političkim temama težeći da doprinese prihvatanju Drugosti – bavi se mizoginijom i seksizmom kroz ispitivanje žena u izolovanim sredinama (manastiri, logori), istražuje himenologiju, korsteći se u svom radu istraživanjem nevinosti kao fenomena. Njen najnoviji rad Milica kritički osvijetljava problem femicida u Evropi. Razvila je jedinstveni umjetnički koncept – choregie s fokusom na kreativni proces koji dovodi muzički pojam komponovanja do pozorišnih aspekata interpretacije. Umjetnički je  direktor produkcijske kuće Carmina Slovenica.

Dragana Jovanović, vanredni profesor za horsko pjevanje i dirigovanje na  Katedri za dirigovanje i prodekan za međunarodnu saradnju i projekte Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, diplomirala je, magistrirala i doktorirala dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Matić Marović. Dirigentsku karijeru započela je u vrijema studija, kao profesor i dirigent mješovitog hora, gudačkog i simofonijskog orkestra Srednje muzičke škole Kosta Manojlović u Zemunu, potom kao aistent dirigenta, prof. Darinke Matiće Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum. Sarađivala je s dirigentima kao što su Zibin Mehta, Uroš Lajović, Mihailo Jurovski, En Šaom, Piter Robinson, Frančesko La Veki, Mladen Jagušt, Bojan Suđić. Autorka je trotomne knjige Antologija srpske muzike za dečje i ženske horove kompozitora druge polovine 19. veka i prve polovine 20. veka. Dobitnik je Nagrade za najbolji koncert u 2013. godini koju dodjeljuje Udruženje muzičkih umetnika Srbije, Zlatne značke za doprinos kulturi Srbije Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, priznanja Vidovdanski vitez i prvi dobitnik novoustanovljenog priznanja za istaknutu ličnost u oblasti muzičke umjetnosti KotorArta.


Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.