Započela konferencija “Nova normalnost” u Kotoru

Razmjena iskustava: ambasadori dali globalni osvrt

Prvi dan konferencije “Nova normalnost: promatranje, promišljanje, preoblikovanje umjetnosti i kulture nakon Kovida - 19”, zamišljen kao panel pod nazivom Globalni osvrt, organizovan je juče, u četvrtak, u Crkvi sv. Duha, sa početkom u 19 časova. 

DSC_5781.jpg
Svoja izlaganja o tome kako je Kovid uticao na njihove zemlje i na koji način su u kulturnom sektoru prevazilazili krizu, iznijeli su ambasadori Bosne i Hercegovine, Nj.E. Branimir Jukić, Ruske Federacije, Nj.E. Vladislav Maslenikov, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Nj.E. Karen Medoks, Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Džudi Rajnke, Evropske Unije u Crnoj Gori, Nj.E. Oana-Cristina Popa, Republike Hrvatske, Nj.E. Veselko Grubišić, Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. Kristijan Timonije, Savezne Republike Njemačke, Nj.E. Robert Veber kao i gđa. Ute Frajser, zamjenica šefa diplomatske misije i konzulica Austrije u Crnoj Gori. Nj.E. Đin Lju, ambasador Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, nije bio u mogućnosti uživo prisustvovati panelu te je publika imala prilike čuti njegovo izlaganje online.
DSC_5530.jpg
Na početku panela, prisutne je pozdravio gradonačelnik Kotora, g. Vladimir Jokić, a moderatorka večeri bila je gđa Milica Nikolić, generalna sekretarka Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO. 
 
Goste je pozdravio i učestvovao u panelu g. Siniša Šešum, šef Antena kancelarije iz Sarajeva u okviru UNESCO Regionalnog biroa za nauku i kulturu u Veneciji.  Kompletan projekat podržan je od strane UNESCO-a, a u okviru Programa participacije za period 2020-2021. godine. 
 
Svaki učesnik panela iznio je stanje u kulturnom sektoru u zemlji čiji je ambasador nakon čega bi uslijedila pitanja ili diskusija. 
 
“Naši najveći muzeji, poput Ermitaža iz Sankt Peterburga i Tretjakovska galerija u Moskvi, imali su gubitak od 80 procenata tokom 2020. godine.” – iznio je podatak ambasador Rusije, Vladislav Maslenikov. Mnogi ambasadori su iznijeli činjenicu da je digitalizacija ta koja je dala najveći doprinos prevazilaženju krize. “Nedavno je svjetski poznati ruski dirigent Valerij Gergijev procijenio da je za tri pandemijska mjeseca april – jun u 2020. godini, 72 miliona gledalaca pratilo programe Marinski teatra emitovane putem interneta.”- dodao je g. Maslenikov. Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država istakla je da “smo mnogo naučili iz predhodnog perioda. Tokom pandemije, život je bio skoro isključivo virtuelni, online platforme su zaživjele baveći se zanimljivim kreativnim sadržajem, od kojih je veći dio bio dostupan svima.” Ambasador Bosne i Hercegovine, Branimir Jukić, istakao je solidarnost koja se iskazala u periodu krize: “Mislim da je svako društvo zastalo, uzelo pauzu i dobro promislilo šta je to što je suštinski važno.”
DSC_5580.jpg
 
Hrvatski ambasador, Veselko Grubišić osvrnuo se na godinu pandemije u Hrvatskoj i izazove u sferi kulture, naročito imaju u vidu da je Rijeka nosila titulu evropske kulturne prijestonice za 2020. godinu. “Uprkos svemu tome, pokušali smo da se pregrupišemo i nađemo načine funkcionisanja u virtuelnom svijetu. Predstavljajući modele finansijske pomoći sektoru kulture tokom pandemije, ambasador je iskazao nadu da “ćemo kulturu i umjetnost cijeniti više nego ikada”. 
 
U svom video obraćanju, kineski ambasador, Đin Lju istakao je da “ako je tijelu potrebno iscjeljenje putem moderne medicine, duši je potrebna utjeha kroz kulturu i umjetnost.” Takođe, najavio je dva koncerta na  KotorArtu u serijalu „China Stage“, sa mladim umjetnicima iz Šangaja.
DSC_5589.jpg
Ambasadorka Karen Medoks, jasno je istakla jednu pozitivnu perspektivu kompletne situacije podsjećajući na Šekspira, koji je upravo živio i radio tokom pandemije, tokom koje su bila zabranjena javna okupljanja a pozorišta bila zatvorena. Ambasdorka je istakla da je tokom tog vremena, Šekspir bio najkreativniji, stvarajući kapitalna djela svjetske literature.
 
Ulaz na sve programe KotorArt je besplatan, uz obaveznu registraciju. Svi paneli u okviru konferencije Nova normalnost, od 15. do 19. jula biće prenošeni uživo.
 
Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Evropska Unija u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.