Zijah Sokolović sinoć kao Smirnof na KotorArtu

U nedjelju, 04. avgusta, u predivnom ambijentu-platou ispred Bogorodičinog hrama u Prčnju, poznati glumac Zijah Sokolović i ansambl Lolita su mnogobrojnu publiku oduševili. Izveli su Šalu za džez trio i jednog glumca Medvjed, na tekst Antona Pavloviča Čehova. 

zijah_sokolovic-7.jpg

 

Džez trio činili su Primož Simončič (saksofon), Marjan Stanić (bubnjevi) i Iztok Vidmar (bas gitara) koji su uz ubjedljivu interpretaciju i improvizaciju predstavljali žive likove iz ove humoreske. Plato ispred Bogorodičinog hrama bio je prepun a publika je bila oduševljena, kako pažnjom, humorom i savršenim izvođenem Zijaha Sokolovića, tako i dionicama mzičara.

zijah_sokolovic-31.jpg

Zijah A. Sokolović, glumac, autor je predstave Glumac... je glumac... je glumac, koju igra 41 godinu – odigrao ju je 1622 puta, a premijerno u 25 gradova svijeta. Au-tor je kabarea CABAres, CABArei, koji je odigrao 1377 puta za 26 godina   kabarea Međuigre 0–24, odigranog 374 puta za 13 godina. Za predstavu Medvjed, šale za džez trio i jednog glumca u deset slika, koju je napisao inspirisan djelom A. P. Čehova i koju igra već 22 godine – 122 izvođenja, dobio je dvadeset dvije nagradе Grand Prix na međunarodnim festivalima. Ansambl Lolita osnovala su 1987. godine u Ljubljani trojica muzičara: saksofonista Primož Simončič, bubnjar Blaž Grm i basista Iztok Vidmar. Gitarista Samo Ljubešić pridružio se grupi poslije godinu dana, а kasnije je mjesto bubnjara preuzeo Mirsad Šabić. Prijateljstvo za Zijahom Sokolovićem proizašlo je iz saradnje na video-spotu, za pjesmu Modri voz, da bi potom zajedno postavili „humoresku za džez kvartet i glumca”, pod naslovom Medvjed. U toj predstavi bendu se pridružila violinistkinja Jelena Ždrale, a Mirsada je zamijenio Marjan Stanić, koji je bendu dao novi etno-balkanski stil.