BERLIN U GOSTIMA

2022-07-20 21:00

Dom Vojske, Porto Montenegro

srijeda, 20. jul
Dom Vojske, Porto Montenegro, 21 h
BERLIN U GOSTIMA
 
DAIŠIN KAŠIMOTO, violina (Japan)
ANDREAS OTENZAMER, klarinet (Austrija)
HOSE GALJARDO, klavir (Argentina)
 
PROGRAM
 
Džordž Geršvin (1898–1937)
Preludijum br. 1, za klarinet i klavir (aranžman A. Otenzamer)
 
Alek Templton (1910–1963)
Sonata džepne veličine, br. 2
Moderato
Menuet: Andante gone moto
Allegretto: Quasi cool
 
Volfgang Amadeus Mocart (1756– 1791)
Sonata za violinu i klavir u G-duru, KV. 301
Allegro con Spirito
Allegro
 
Feliks Mendelson-Bartoldi (1809–1847)
Pjesme bez riječi, za klarinet i klavir (aranžman A. Otenzamer)
 
Tango improvizacija, solo klavir
 
Astor Pjacola (1933–1991)
Kafe, iz Istorije tanga, za klarinet i klavir
 
Džordž Geršvin
Porgi i Bes, za violinu i klavir
 
Partneri koncerta:
Daishin Kashimoto_CR Keita Osaka_resized JPG.jpg
Daišin Kašimoto, violinista, sa samo sedam godina, kao najmlađi student ikada, primljen je na studijski program na  prestižnom Konzervatorijumu Džulijard u Njujorku. Pobjednik je brojnih takmčenja, kao što su Međunarodno juniorsko 
takmičenje Menjuhin (1993) Takmičenje Long i Tibo (1996). Kao prvi koncertmajstor Berlinske filharmonije, izvodi širok repertoar od klasicizma do savremene muzike. Svirao je sa Simfonijskim orkestrom Japanske radio-televizije, Bostonskim simfonijskim orkestrom, Francuskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Švajcarskim  simfonijskim orkestrom, Filharmonijskim orkestrom Sankt Peterburga, sarađujući sa dirigentima kao što su Maris Jansons, Seiđi Ozava, Lorin Mazel, Jehudi Menjuhin, Pavo Jarvi i dr. Kao kamerni muzičar, nastupao je sa Martom Argerič, Juđom Vang, Emanuelom Pajiom, Itamarom Golanom i mnogim drugim, dok je sa Konstantinom Lifšicom snimio kompakt-disk sa Betovenovim violinskim sonatama za Izdavačku kuću Varner Klasiks. Svira na majstorskoj violini Gvarneri del Đezu iz 1744. godine, pozajmljenoj od korporacije Asuka i njenog predsjednika Hikarua Šimure.
Andreas Ottensamer, credit Katja Ruge.jpg
Andreas Otenzamer, klarinetista, nastupao je kao solista u brojnim koncertnim salama širom svijeta, sa orkestrima kao što su Berlinska, Bečka i Londonska filharmonija, Malerov kamerni orkestar, sarađujući s dirigentima poput Marisa Jansonsa, Sajmona Ratla, Andrisa Nelsonsa, Janika Nezet-Segena, Daniela Hardinga i Lorenca Viotija. Od 2020. godine njeguje dirigentsku karijeru, nastupajući sa Državnim simfonijskim orkestrom Armenije i Simfonijskim orkestrom Bornmuta. Među umjetnicima sa kojima sarađuje na polju kamerne muzike izdvajaju se Juđa Vang, Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Liza Batjašili, Gotje Kapison i Sol Gabeta. Umjetnički je direktor Festivala kamerne muzike Birgenštok, u Lucernu. Sa samo deset godina počeo je da studira violončelo na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, a potom se preusmjerio na klarinet. Od 2011. godine na poziciji je prvog klarinetiste u Berlinskom filharmonijskom orkestru. Kao ekskluzivni umjetnik
Izdavačke kuće Dojče Gramofon, za posljednji album Plavi sat, snimio je djela Vebera, Mendelsona i Bramsa sa Berlinskom filharmonijom, dirigentom Marisom Jansonsom i pijanistkinjom Juđom Vang.
JoséGallardo1 photo_Nikolas Hagele.jpg
Hose Galjardo, pijanista, u oblasti kamerne muzike jedan je od najtraženijih izvođača. Klavir je počeo da svira sa samo pet godina na Konzervatorijumu u Buenos Ajresu, da bi studije nastavio na Univerzitetu u Majncu, u klasi prof. Poldi Mildner. Dobitnik je brojnih državnih i međunarodnih nagrada. Pozivan je da svira na brojnim muzičkim festivalima kao što su Festival kamerne muzike u Lokenhauzu u Austriji, Festival u Verbijeu, u Lucernu, Šopen i njegova Evropa u Varšavi itd. Kao kamerni izvođač sarađivao je sa Gidonom Kremerom, Vilde Frang, Branabašom Kelemenom, Linusom Rotom, Janušom Vavrovskim i mnogim drugim. Nastupao je u brojnim poznatim koncertnim salama kao što su Berlinska filharmonija, Tonhale u Cirihu, Vigmor hol u Londonu i dr. Snimio je više kompakt-diskova, za izdavačke kuće I-Em-Aj, Dojče Gramfon, Hensler, kao i za radijske i televizijske stanice. Zajedno sa Andreasom Otenzamerom, umjetnički je direktor Festivala kamerne muzike Birgenštok u Lucernu. Od 2008. godine predaje u Centru Leopold Mocart Univerziteta u Augsburgu.